Cum au făcut doi ieșeni un business de aproape un milion de euro cu videoclipuri și cântece pentru copii

Via: Newmoney.ro

Începutul de februarie a fost unul destul de morocănos la Iași. Poluarea zilnică a fost înmuiată de o ploaie măruntă, dar insistentă. Pe o arteră intens circulată din zona centrală a orașului, în sediul TraLaLa, în spatele unor ferestre mari prin care se vede agitația orașului, câți­va oameni stau în fața calculatoarelor. Ei sunt cei care creează și asigură su­portul pentru sutele de producții care sunt vizionate zilnic de milioane de utilizatori. Controlat de soții Cristina și Alexandru Badan (ambii în vârstă de 38 de ani), TraLaLa a apărut în 2012, sub forma unui canal video pe You­Tube cu videoclipuri distractive pen­tru copii.

Între timp, proiectul s-a dezvoltat în două secțiuni distincte, una dedicată pieței locale, TraLaLa, cu 3,6 milioane de abonați, și o alta pentru publicul global, LooLoo Kids, cu 23 de milioane de abonamente.

Anul trecut, în ianuarie, LooLoo Kids era recunoscută pe plan internațional, primind din partea YouTube „Diamond Play Button“ (Butonul de Diamant), una dintre cele mai importante distincții din industria media digitală, acordată cana­lelor care depășesc zece milioane de urmăritori. Dar până la această perfor­manță a fost un drum lung.

  Au găsit în final colaboratori și au urcat animațiile pe YouTube. Era perioada în care platforma era departe de popularita­tea și potențialul de azi, însă era limpede pentru toată lumea că se afla în plină creș­­tere. Destul de repede, filmulețele lor au fost descoperite de alți părinți. „Reac­țiile au fost neașteptat de bune. Așa că am decis să continuăm“, spune Cristina Badan, care și-a dat seama pe parcurs că pro­iectul în care a intrat alături de soțul ei nu este chiar o joacă de copii. Și au mers mai departe. De la TraLaLa au ajuns mai apoi, în 2014, și la LooLoo Kids, în ideea de a extinde animațiile și în afara țării.

  Businessul lor a ajuns anul trecut la ve­ni­turi totale de circa un milion de euro. Aceeași cifră de afaceri este estimată și pentru acest an, în condițiile în care, înce­pând cu 7 ianuarie, în Statele Unite au in­trat în vigoare reguli mai restrictive pentru YouTube în ceea ce privește conținu­tul destinat copiilor și reguli care vor afec­ta valorificarea acestuia.

  Au luat decizia să lucreze și cu parteneri din afara țării după ce au făcut pri­mele greșeli. „Pentru canalele de limba en­gleză am înregistrat inițial cu voci din Ro­mâ­nia“, spune Alexandru Badan, recunoscând că a fost o mare greșeală din par­tea lor, pentru că au apărut imediat co­mentarii prin care erau întrebați: „Din ce zonă sunteți? Rusia, Polonia? Aveți accent din Europa de Est“.

  ­

  De anul acesta, animațiile destinate pie­ței internaționale vor suferi o mică transformare. „La nivel global, am avut comentarii din partea părinților că toate perso­na­jele sunt albe“, precizează Alexandru Badan, adăugând că producțiile viitoare ale LooLoo Kids vor avea copii cu trăsă­turi și caracteristici specifice zonei căreia i se adresează preponderent.

  Pe plan local, hitul TraLaLa este „Elefantul Cici“, o poveste cu 150 de milioane de vizualizări care a pornit de la o învăță­toare din București, Raluca Andrei. „A compus cântecelul când îi învăța pe copii grupul de litere «ci»“, dezvăluie Alexandru Badan. Pe plan extern, cea mai vizionată ani­mație de pe LooLoo Kids este „Johny Johny Yes Papa“, o producție care a strâns circa trei miliarde de vizionări, tema fiind inspirată din folclorul internațional.

  C

  În ultimii trei ani, pe segmentul anima­țiilor pentru copii au început să apară mai mulți concurenți, iar pentru a fi în pas cu noile tendințe, echipa TraLaLa/LooLoo Kids participă la cele mai mari târguri de jucării pe plan internațional și nu ratează întâlniri sau conferințe pe tema anima­țiilor pentru cei mici. Participarea la aceste târguri are ca scop și căutarea de colaboratori, astfel încât pe viitor să dezvolte și alte proiecte care să le aducă sute de milioane sau chiar miliarde de vizua­lizări. Lucrurile trebuie doar bine animate.