Cum este afectată industria turismului de invazia Rusiei în Ucraina

Via: Newmoney.ro

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, operatorii din industria turismu­lui au început să-și pună din nou în­tre­bări despre ce fel de provocări vor mai urma.

Despre anii 2020 și 2021 se poate spune că au fost cel puțin provocatori pentru indus­tria turismului. Pandemia de COVID-19 a dus la pierderi imense în întreaga lume și la repoziționări continue ale jucătorilor din industria turismului, potrivit unei analize făcute de publicația germană Deutsche Welle.

În aceste condiții, toate speranțele s-au orientat către 2022, iar pe măsură ce res­tric­țiile de călătorie au început să se re­laxeze, părea că industria își va reveni. A venit însă ziua de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

  ­

  Antreprenorul mai spune că jucătorii din turism se luptă ca anul acesta să fie virate și com­pen­sațiile pentru 2021, care a fost și el un an cu restricții. (Ajutoarele des­tinate industriei HoReCa pentru anul trecut se ri­dică la circa 280 de milioane de euro.) Anastasiu crede că antreprenorii care nu și-au repoziționat businessurile la noile condiții din piață riscă să dea faliment. Mai ales că lipsa forței de muncă va continua să reprezinte o mare problemă – în ultimii doi ani, industria turismului a pierdut apro­ximativ 50.000 de salariați, oameni care s-au reorientat către alte industrii.

  Ca soluție de moment, Corina Martin spune că pe locurile rămase libere în sectorul HoReCa ar putea fi angajați refugiați ucraineni. „Ei sunt deja aici și nu vom mai avea costuri suplimentare cu plata transportului și a taxelor“, explică aceasta.

  Cu aceste premise în față, antreprenorii din turism au însă și o doză de optimism în ceea ce privește evoluția lucrurilor până la debutul sezonului de vacanțe și cred că românii își vor păstra apetitul pentru călă­torii. Fie pe plan local, fie în afara țării.

  Ce, cât, unde?

  După ce a trecut printr-o perioadă dificilă, turismul a dat semne de revenire în cursul anului trecut, arată un studiu Eurostat.

   FOTO: AFP/Getty