Cum îi răspundem Austriei? Dacă ne transformăm „într-o Ungarie”, pierdem tot sprijinul european

Via: rfi.ro

ACTUALIZARE 3: Cancelarul austriac Karl Nehammer avertizează că un boicot al companiilor austriece din România ar dăuna mai degrabă României decât Austriei, deoarece aceste firme aduc bani în țară și crează locuri de muncă.

ACTUALIZARE 2: România va bloca intenția Austriei de a câștiga în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), o instituție-cheie în care posturile de conducere sunt ocupate prin consensul statelor membre, potrivit surselor G4Media. Un indiciu legat de intenția României a fost dat luni de Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă. E de așteptat ca OSCE să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina.

ACTUALIZARE 1: Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a transmis luni o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, pentru a-şi exprima profunda indignare faţă de votul acestuia din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen. Aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp, a spus Bode.

………………………………………………..

Cristian Pîrvulescu: Îi văd pe foarte mulți vorbind despre un eșec. Eu nu cred că este vorba despre un eșec. De ce? România a dovedit că este capabilă să mobilizeze o solidaritate imensă, cum nu a făcut-o nici Bulgaria, nici Croația. Ideea că România ar trebui să acționeze agresiv, care să poată să placă unora, este total neinspirată. Nu ar face decât face decât să justifice punctul de vedere austriac și chiar și al altora, care spun că România nu este o țară matură. Reacția politicieni, cum a fost fost cea a domnilor Popescu și Sigartău de la PNL, a fost total neinspirată și a alimentat acuzațiile Austriei că România forțează firme austriece să intervină în favoarea aderării României la Schengen.

Reporter: Au fost mai multe reacții de acest tip, atât din partea unor politicieni și diplomați români, care au propus o reacție dură față de această decizie, pe care noi o catalogăm nedreaptă din partea Austriei. Până la urmă, să nu uităm nici de Olanda în acest caz. Am văzut și protestul unor patroni de companii din România, care au decis să își închidă conturile de la bănci cu capital austriac din România și alte măsuri de acest gen. Dacă această reacție dură spuneți că poate nu ar fi cea mai bună, cum ar trebui să reacționăm? Să acceptăm acest eșec? Să mergem mai departe încercând tot pe calea diplomatică?

CP: Încă o dată, nu este un eșec. Faptul că noi am pus pe agendă, că am reușit să dovedim că avem susținere, că țări foarte importante s-au manifestat în favoarea României, este dovadă că România pentru prima dată în interiorul Uniunii Europene poate să creeze o coaliție.

Rep: Și totuși rămâne acest verdict și faptul că suntem chiar nedreptățiți. Cred că putem spune asta…

CP: E foarte adevărat, dar ar trebui să privim imaginea care a fost creată de guvernările succesive ale României în Occident de care Austria a profitat în foarte mare măsură.

Citește articolul pe rfi.ro