Cum își impune China voința la Organizația Mondială a Sănătății (Le Figaro)

Via: rfi.ro

Președintele Trump, dar și senatorii republicani, susțin că OMS a subestimat de la început impactul pandemiei și, mai mult, că ar fi fost ”complice” la ”operațiunea flagrantă de disimulare” a Covid19 de către autoritățile chineze.

Partea americană acuză că, sub presiunea Chinei, OMS nu a declarat starea de urgență la nivel internațional la sfârșitul lunii ianuarie, așa cum s-ar fi impus, și a criticat administrația americană atunci când aceasta a decretat închiderea frontierelor pentru călătorii sosiți din China. Și asta într-un limbaj care îl amintește pe cel al Partidului Comunist chinez. Mai rău, directorul OMS a felicitat în repetate rânduri autoritățile chineze pentru ”transparența” de care au dat dovadă, deși este clar că acestea au mințit, mai întâi negând apariția epidemiei, apoi subevaluând în mod voit numărul morților, ceea ce, dacă situația nu ar fi atât de gravă, ar fi cu adevărat de râs.

Antonio Guterres, secretarul general ONU l-a îndemnat pe Donald Trump să nu ”politizeze” pandemia, apreciind că va fi suficient timp, după ce criza se va termina, ”să revenim” asupra acțiunilor principalilor actori. Dar influența pe care China o are în prezent la nivelul ONU, și implicit al OMS, a devenit atât de evidentă, încât foarte mulți, și nu doar din administrația americană, ci și din Europa, consideră că aceasta trebuie denunțată.

China își impune pionii

Profitând de tendința americană a ultimilor ani de retragere din prim planul sistemului internațional, China ocupă locurile rămase vacante. Este ceea ce se întâmplă și în cazul OMS, dar nu numai.

China controlează în prezent, într-o manieră mai mult sau mai puțin directă, și FAO (agenția ONU pentru combaterea foametei în lume) și Comisia pentru dezvoltare industrială și Comisia pentru telecomunicații internaționale. Până de curând China avea și controlul asupra conducerii Interpol. Tot China participă cu mare interes la misiuni de pace ONU în țări ca Sudanul de Sud, își mărește contribuțiile pentru diferite alte organisme internaționale și încearcă să-și pună amprenta pe documentele emise de acestea.

”China este pe cale de a prelua puterea totală la ONU”, spune un diplomat francez care și-a petrecut o mare parte a carierei la sediul ONU de la New York.

”Obiectivul Chinei este de a impune un nou limbaj al Națiunilor Unite și de a reinterpreta toate documentele care apără drepturile omului, despre care chinezii spun că au rezultat din valorile occidentale pe care noi li le-am impus. Încearcă să construiască o mare coaliție anti-drepturile omului și anti-occidentale”, spune diplomatul

În privința actualului director etiopian al OMS, trebuie spus că legăturile dintre China și Etiopia trebuie privite sub mai multe aspecte. ”China a reușit să creeze un bloc de state africane care îi votează toate inițiativele pe care această țară le propune Națiunilor Unite”, spune Valérie Niquet, autoare a unui studiu pe acest subiect care urmează să apară sub egida Fundației pentru cercetări strategice (FRS).

Ori în acest bloc Etiopia ocupă un loc aparte. China are legături foarte strânse cu această țară și cu actualii săi lideri de orientare marxistă, iar investițiile importante pe care China le-a făcut în ultimii ani în Etiopia au contribuit din plin la creșterea economică anuală de cca 9% a acesti țări.

Citește articolul pe rfi.ro