Cum poate Bursa de Valori București să recupereze din pierde­rile suferite în acest an

Via: Newmoney.ro

Bursa de Valori București (BVB) face efor­turi pentru a recupera din pierde­rile suferite în acest an, marcat de efec­tele războiului din Ucraina și ale crizei energetice pe care acesta a generat-o. România ar putea face o figură bună, având în vedere evoluțiile din regiune, iar acest lucru este tot o consecință a crizei energetice.

Bursa de la București a avut o evoluție mai bună decât piețele de capital din regiune, indicele principal înregistrând în 2022 o scădere de sub 10% (la începutul lunii septembrie), de trei ori mai redusă decât a indicelui de la Varșovia, de exemplu. Bursa de la Viena a pierdut circa 23% din valoare în acest an, cea de la Budapesta – 19%, iar cea din Slovacia – peste 13%. O evoluție ceva „mai bună“, similară României, a fost raportată de indicele PX, al pieței de la Praga, cu o scă­dere anuală de 8,8% până la sfârșitul primei săptămâni din septembrie.

Deși evoluția BVB a respectat tendința transmisă de bursele europene, specificul local – și anume componenta energetică sem­nificativă – a determinat, în opinia spe­cialiștilor, rezultatele ceva mai puțin slabe decât ale altor piețe din regiune. „Ne putem gândi la mai multe explicații (pentru scăderea mai puțin pronunțată a BVB, n.r.). În primul rând, la noi e o piață în care sunt foarte importanți jucătorii din zona de energie, care au beneficiat, ca afaceri, de contextul acesta caracteri­zat de creșterea prețurilor la energie“, explica, într-un interviu pentru NewMoney, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

  În ceea ce privește Nuclearelectrica, pro­fi­tul net a urcat cu 166,3%, la 401,9 milioane de lei, în T2, o creștere mai mică decât cea din primul trimestru, de aproape 250%. „La această diferență au contribuit creșterea mai mică a prețului mediu pe parcursul T2 și cantitatea mai mică de energie vândută (ca urmare a unei opriri planificate a Unității 1, pentru mai mult de jumătate din perioadă, n.r.)“, notează specialiștii casei de brokeraj.

  Incertitudinile și-au pus totuși amprenta asupra pieței locale de capital. Dacă anul trecut au avut loc 23 de listări – 3 pe piața principală și 20 pe AeRO –, anul acesta au avut loc doar 10 listări de acțiuni pe piața se­cundară. O scădere similară s-a produs și în cazul listărilor de obligațiuni și de titluri de stat, al căror număr a coborât de la 45 în 2021 la doar 18 în primele opt luni ale anului.

  Pe de altă parte, numărul românilor in­te­resați de piața de capital a crescut. Numărul de investitori de retail de pe piața locală a crescut cu 30%, până la 117.000, în al doilea trimestru din 2022, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

  Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 4.660 de euro, după ce a înregistrat o creștere de 23,3% în comparație cu trimestrul întâi din 2022, mai reiese din datele fondului. Capitalizarea bur­sieră era de 38,1 miliarde de euro la sfâr­șitul lunii august, în scădere cu 6,8% față de august 2021. Valoarea tranzacțiilor s-a ridicat la 163,9 miliarde de euro, în scădere față de anul anterior, când a fost de 196,9 miliarde de euro.

  ­

  Din 19 septembrie, România are 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, 7 în indicii FTSE Global Micro Cap și 6 în indicii FTSE Global All Cap.

   FOTO: Laszlo Raduly