La începutul pandemiei, mulți s-au temut că interesul românilor pentru împrumuturi destinate investițiilor va scădea. Doi ani mai târziu, rezultatele brokerilor de credite demonstrează contrariul.
Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), cheltuielile pe gospodărie au crescut în România cu circa 11% în trimestrul al treilea din 2021, față de aceeași perioadă din 2020. Pe de altă parte, venitul mediu a crescut cu puțin sub 8% și este așteptată o tendință similară și în 2022. În aceste condiții, în cazul unor investiții majore, cum ar fi achiziția unei locuințe sau a unei mașini, creditele rămân o soluție pentru mulți români care urmăresc să-și îmbunătățească nivelul de trai.
Pentru că multe bănci au fost închise în perioada restricțiilor sanitare, ca ulterior să-și reducă numărul de filiale și evident prezența fizică în piață, interacțiunea cu sistemul bancar s-a purtat preponderent în online. După analiza a peste 2.000 de cuvinte-cheie din zona bancară, agenția de performance marketing five elements digital a constatat că, în perioada pandemiei, românii au căutat cel mai des servicii de finanțare sub formă de credite de nevoi personale, carduri sau credite ipotecare/imobiliare. În urma acestor căutări, mulți dintre cei care căutau finanțare s-au îndreptat inclusiv către brokerii de credite. Potrivit lui Valentin Anghel (41 de ani), fondatorul AVBS Credit, circa 40% dintre cei care au accesat finanțări de la bănci în ultima perioadă s-au îndreptat către brokerii de credite.
Finanțe, nu război
Înainte de a ajunge în sistemul bancar, Valentin Anghel a fost militar angajat pe bază de contract în Poliția Militară, într-o unitate din București. Se ocupa de pregătirea militarilor în termen și a făcut acest lucru ceva mai bine de un an. Nu era o ocupație pe care și-ar fi dorit-o pe termen lung, ajungând în armată la îndemnul tatălui său, care a fost militar de carieră. Când a izbucnit războiul din Irak, povestește el, „comandantul unității ne-a chemat și ne-a spus că are nevoie de 15 militari care să plece în Golful Persic și de alți 15 care să participe la misiuni în Afganistan“.
Pentru că nu a agreat niciodată ideea unui război, a decis atunci să își dea demisia din armată, angajându-se apoi, la scurt timp, la un cabinet notarial din Capitală. Atras de domeniul financiar, în paralel a început și cursuri pe o perioadă de patru ani la Institutul Bancar Român, urmate în 2011 la o specializare de un an la Academia de Studii Economice din București (ASE).
Astăzi, compania este prezentă în peste 20 de orașe din țară, prin câte? de francize, care îi generează 10-15% din cifra de afaceri. A existat și un moment în care ajunsese la circa 300 de francize, însă a renunțat la mulți dintre francizați, pentru a preveni eventuale fraude. În momentul de față, taxa de francizare este de 20.000 de lei, la care se adaugă redevențele anuale – diferite în funcție de volumul de credite intermediate. Anghel speră ca, pe fondul unei creșteri a pieței, anul acesta să aibă o majorare de circa 60% a veniturilor față de anul precedent. Și asta pentru că piața imobiliară o duce bine în pandemia de COVID-19, care i-a făcut să aibă mai multă nevoie de spațiu. Și în același timp de credite.
Ce, cât, unde
Analiștii estimează că, în 2022, creditele bancare se vor scumpi, iar concurența dintre bănci va crește.
FOTO: Laszlo Raduly
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.