Cum s-au finanțat businessurile în timpul pandemiei și ce rezultate au avut

Via: Newmoney.ro

În urmă cu un an, lumea intra în lockdown. În mediul de business, în timp ce unii se temeau că nu se mai pot finanța, alții se gândeau în ce vor investi. Până la urmă, cine a vrut să își continue planu­rile făcute înainte de criza sanitară nu a avut de pierdut.

În a doua jumătate a lui februarie, fondul de private equity Morphosis Capital anunța că va pregăti și anul acesta două investiții majore în zona întreprinderilor mici și mij­locii (IMM). Și asta, după un 2020 pe parcursul căruia fondul a analizat propuneri de la peste 200 de companii aflate în cău­tare de investiții. Altfel spus, în ciuda crizei medicale, mulți antreprenori au căutat și continuă să caute soluții de finanțare pentru a-și crește afacerile. Anul trecut, de exemplu, multe companii au recurs la fi­nan­țare fie prin atragerea unui fond de inves­tiții, fie prin listarea la bursă, în special pe sistemul alternativ de tranzacțio­nare, AeRO. Dar este vreo variantă mai bună decât cealaltă?

Prima investiție a fost în septembrie 2019, în DocProcess, furnizor de servicii pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale. În urma infuziei de ca­pital de la Morphosis, DocProcess își pla­nificase pentru 2020 creșterea cotei de piață în Franța, precum și continuarea extinderii în statele Benelux.

  În ianuarie 2020, Norofert încheia într-o singură zi un plasament de obligațiuni corporative și atrăgea 11,5 milioane de lei de la investitorii de pe BVB. Trei luni mai târ­ziu, acțiunile companiei intrau în forță la tranzacționare pe piața AeRO.

  „Vedem în ultimele luni că acest apetit al investitorilor nu se oprește și vedem din ce în ce mai multe companii care vin pe piața de capital și au parte de creșteri similare (valoarea acțiunilor Norofert a cres­cut de 2,5 ori într-un an de la listare, n.r.)“, spune Vlad Popescu, chief executive officer (CEO) al Norofert Group.

  Succes a avut și grupul Holde Agri Invest, listat pe AeRO în octombrie 2020. Lis­tarea a venit după două runde de finan­țare prin emisiune de acțiuni noi. Una în decembrie 2019, de 10 milioane de lei, și alta în iunie 2020, de 12 milioane de lei, chiar dacă, la nivel global, criza sanitară crea încă probleme în mai toate domeniile. „Această criză a fost una atipică. Față de criza din 2008, lichiditatea a fost foarte mare. Cine a avut bani a încercat să-i plaseze“, explică Liviu Zăgan, CEO al grupului Holde Agri Invest.

  El spune că majoritatea companiilor care au vrut să crească a căutat bani prin toate sistemele de finanțare. El face și o comparație și spune că nevoia de finan­țare într-o firmă este ca nevoia de a achizi­țio­na motorină pentru lucrările agricole. „Dacă am nevoie de motorină, o cumpăr oricum. Fie că mă duc la stația de benzină, fie că o import cu vaporul“, detaliază antreprenorul. Cu alte cuvinte, chiar și în pan­demie, cine a avut nevoie de bani pentru extindere i-a luat. Fie de la investitori, fie de pe bursă.

  Chiar dacă 2020 a fost un an în care unii antreprenori au fost nevoiți să închidă afa­cerile sau să le restructureze, investițiile în mai multe domenii au fost mai mari decât în anul precedent.

   FOTO: Getty