Cum să ajungi rentier la 40 de ani

Via: rfi.ro

Cine este Victor Lora și cum a făcut să își obțină independența financiară? Are 31 de ani, a lucrat din greu în timpul crizei financiare la o bancă de investiții din Franța și într-o dimineață, în metrou, a privit în jur. A văzut oameni de 40 sau 50 de ani, obosiți sau de-a dreptul deprimați și atunci și-a spus că trebuie să existe o soluție pentru a avea „o altă viață”, pentru „a fi liber”. Cum să trăiești fără să mai muncești, dar să ai suficienți bani pentru o viață relaxată?

Soluția pe care a găsit-o Victor Lora a fost să investească o parte cât mai mare din banii pe care îi câștiga. Prima lui investiție a fost făcută la 21 de ani, dar nu a fost neapărat cea mai rentabilă. Însă, Victor a continuat și a adăugat ceva modului său de viață și anume a devenit „frugal”.

Victor Lora descrie frugalismul după următoarele coordonate: consumă mai puțin, redu cât mai mult posibil impactul ecologic al consumului tău, definește ce dorești în viață și eliberează-te de constrângeri financiare prin investiții.

Aceste principii sunt continuate de o abordare mai concretă. Astfel, regulile pe care frugalii încearcă să le respecte sunt: să cheltuiască mai puțin pe haine, au doar 50-60 de articole, pe mâncare, gătesc acasă și au un cost țintă pentru fiecare masă, ies mai puțin în oraș cu prietenii (o dată pe săptămână), fac o investiție imobiliară pe an, își plasează economiile la bursă și creează mici afaceri, așa-numite secundare.

Lora a respectat întocmai îndrumarul independenței financiare și a reușit ca la 31 de ani să aibă 10 apartamente în Franța, investiții pe burse, în special în așa-numitele ETF și mai multe mici afaceri, precum un spațiu de coworking, o companie specializată în metode de gestiune inovatoare, o firmă care oferă consultanță în materie de gestiune a timpului și de creștere a productivității și o platformă de susținere psihologică pentru angajații companiilor.

În pofida acestui portofoliu substanțial, Victor Lora spune că încă lucrează, este angajat la o companie care realizează proiecte strategice pentru clienți din sectorul bancar. Dar, va ajunge la independență financiară la 34 de ani.

Toată lumea se întreabă dacă și cei cu venituri mici pot fi rentieri. Desigur, este mai dificil decât pentru cei care au venituri medii sau mari. În Franța, susține Victor Lora, foarte mulți angajați pot investi 1.000 euro pe lună și, de asemenea, pentru a putea să crească suma se pot împrumuta de la societățile bancare. Acesta a calculat că persoanele care doresc să aibă, la pensionare, un venit de 2.000 de euro pe lună trebuie să economisească 600.000 de euro, pe care să îi investească pe piața imobiliară și pe burse.

Frugaliștii pot economisi lunar între 50% și 80% din ceea ce câștigă având un buget strict de cheltuieli pentru mâncare, ieșiri în oraș sau haine.

Sociologii francezi cred că așa-numiții „băieții de aur ai sobrietății financiare” reprezintă și o schimbare a valorilor societății care se îndreaptă către o viață mai simplă, mai apropiată de mediu.

Citește articolul pe rfi.ro