Cum să te ferești de escrocii financiari

Via: rfi.ro

Prezentarea cazurilor este importantă pentru că acestea pot fi exemple din care pot trage învățăminte cetățenii evitând astfel să intre în capcane întinse de escroci.

Care sunt activele care pot fi considerate ținte? Este clar că din arsenalul celor care îi păcălesc nu pot lipsi mondele virtuale. Criptomonedele sunt perfecte pentru cei care doresc să îi înșele pe investitorii prea creduli. Se bucură de o intensă mediatizare și promit câștiguri rapide.

Escrocii au îmbrățișat rapid criptomonedele, fără însă a renunța la țintele lor tradiționale care sunt aurul și diamantele. Care este modul de lucru al escrocilor? Totul pleacă de la un apel telefonic prin care victimele sunt invitate să investească în monede virtuale, aur sau diamante. Sunt folosite site-uri false, iar câștigurile promise sunt extrem de mari și variază între 5% și 35% pe an. Ceea ce, evident, ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei care primesc o ofertă atât de generoasă, pentru că randamentele sunt incredibil de mari în comparație, de exemplu, cu dobânzile bancare. Așadar, un prim semnal de alarmă ar trebui să fie promisiunile foarte mari pe care le oferă escrocii în ceea ce privește câștigurile obținute.

Procedeele folosite sunt deja clasice. Victimele sunt convinse să plaseze, la început, sume de bani nu foarte mari, dar plătite în mod constant. Tehnica este destul de simplă. Pentru a atrage victimele, la început, li se plătesc sume nu foarte mari de bani, dar sunt îndemnate să crească miza și să plaseze tot mai mulți bani.

Strategia este înșelătoare, pentru că victimele când vor constata că, în primă fază, încasează randamentele promise vor deveni agenți de marketing, în sensul că vor povesti despre succesul lor financiar rudelor, prietenilor sau părinților. Aceștia vor dori să investească și ei și în felul acesta cercul posibililor păgubiți se extinde.

Sumele obținute de la cei păcăliți au fost virate într-un cont bancar, iar mai apoi au fost transferate în bănci asiatice sau din Turcia.

Deocamdată, autoritățile franceze au anunțat că prin aceste metode au fost păcălite 85 de persoane, dintre care 64 sunt belgiene. Media sumelor plătite de victime este de 100.000 euro pentru un francez și 500.000 de euro pentru un belgian.

Organele de cercetare franceze au anunțat reținerea a patru persoane suspectate că au coordonat și participat la acțiuni prin care au fost înșelate mai multe persoane.

Totodată, procurorii francezi au declarat că au recuperat un milion de euro de la persoanele care au coordonat acțiunile de escrocare. Această sumă de bani le-a permis să plătească victimelor la început o parte din bani la randamentele promise. Tocmai pentru ca viitoarele victime să fie ademenite să aloce sume și mai mari.

Specialiștii explică faptul că escrocii își doresc să facă victimele dependente de ei, astfel încât acestea să asculte toate cererile venite din partea escrocilor și să crească sumele plasate în conturile acestora.

Interesant este că există și o tehnică a așa-numitei duble escrocherii care constă în faptul că după ce au pierdut sume mari de bani, falși avocați se oferă să ajute victimele să le recupereze.

Citește articolul pe rfi.ro