Cum suflă toți vânt în pânzele AUR (spotmedia.ro)

Via: rfi.ro

Un recent sondaj de opinie CURS pentru București arată o realitate extrem de îngrijorătoare. AUR pe locul 3 în opțiunile bucureștenilor cu 16 procente, la numai 4 procente de locul al doilea – PNL, și cu 4 procente în fața celui de-al patrulea – USR. Și cel sondat este un electorat destul de exigent și mai puțin înclinat spre naționalism și suveranism.

Un alt sondaj, INSCOP, de această dată la nivel național, arată că AUR a ajuns la 18% și este singurul partid care a crescut în decembrie.

Sigur că orice sondaj are doza lui aproximație, un risc de eroare, voită sau nu, chiar dincolo de marja declarată, însă ceea ce ne arată aceste cercetări sociologice este departe de necredibil, scrie Oana Ene Dogioiu în editorialul de pe spotmedia.ro.

Tot ceea ce fac guvernanții în această perioadă este vânt în pânzele nu numai ale AUR, ci ale tuturor partidelor mici naționaliste, suveraniste, xenofobe, care e foarte probabil să se reunească într-un pol la viitoarele alegeri, remarcă jurnalista.

Jocul cu focul suveranismului și xenofobiei, că e pentru a fugi de răspundere, că e de nervi, că e profitabil pentru că vinde, poate stârni un imens incendiu în care să ne ardem cu toții.

Noua lege a minorităților naționale din Ucraina, o dezamăgire pentru comunitatea românească. Problema educației în limba maternă, nerezolvată (LIBERTATEA)

Practic, ca bază s-a luat tot legea din 2017, care nu permite copiilor de diverse etnii să studieze materiile în limbile lor, deși până în 2017 se putea. Se păstrează ideea de „cote lingvistice în educație”: tot mai multe discipline învățate în limba ucraineană obligatoriu și tot mai puține în limba maternă. Efectul va fi acela că limba română va fi tot mai puțin vorbită în Ucraina. Articolul complet, în Libertatea.

Hidroelectrica intră în top 5 furnizori de energie după o creştere agresivă în 2022 (Ziarul Financiar)

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, devine furnizorul cu cea mai rapidă creştere pe o piaţă în corzi: compania a ajuns la o cotă de aproape 9% cu peste 400.000 de clienţi

Este cea mai agresivă creştere de cotă de piaţă din segmentul furnizării de energie, scrie ZF.

Bursa în 2023: Pariurile vor fi pe energie, mâncare şi sectorul financiar-bancar (ZF)

La final de 2022, an în care până şi obligaţiunile au adus pierderi pentru cei care nu mai aveau răbdare să le ţină până la scadenţă, iar un portofoliu balansat nu a funcţionat, toţi se întreabă acum cum va fi 2023.

Întrebarea vine în contextul în care inflaţia este de aşteptat să scadă, dar abia în a doua parte a anului, iar războiul din Ucraina mişcă capitalul de la Bursa de Valori Bucureşti.

Criza din energie, care va fi cel mai probabil prezentă în continuare, îi face pe unii să spună că energia va fi un pariu câştigător, iar în privinţa sectoarelor agrifood, real estate şi financiar-bancar părerile sunt împărţite. ZF a întrebat administratori de investiţii şi brokeri de unde ar putea veni câştigătorii anului 2023.

Citește articolul pe rfi.ro