Cum va arăta piața locală de energie după ce Hidroelectrica va furniza curent consumatorilor casnici

Via: Newmoney.ro

Anul 2021 este unul de referință pentru Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării și „perla coroanei“ statului român. Compania intră puternic pe piața de furnizare către clienți casnici – succesul este peste așteptări, dar și efortul va fi pe măsură, își diversifică sursele de producție și, în sfârșit, poate să ajungă și la Bursă.

Anul 2021 a debutat cu un eveniment major pe piața de energie electrică din România: liberalizarea pieței pentru consumatorii casnici, începând cu data de 1 ianuarie. Circa 5,8 milioane de români care plăteau electricitate la prețuri reglementate de stat trebuie să facă o alegere: fie rămân la furnizorul de electricitate actual și schimbă contractul cu unul de piață concurențială (prețurile reglementate au dispărut de la 31 decembrie), fie schimbă furnizorul cu totul. Există și a treia opțiune: nu fac nimic și vor plăti prețurile de serviciu universal ale vechiului furnizor, dar este cea mai costisitoare opțiune posibilă.

Un moment de care începe să profite Hidroelectrica, producătorul cel mai mare de energie electrică al României, controlat de stat. Compania, care în trecut nu era axată pe furnizarea de energie electrică pentru clienții finali casnici, a lansat o astfel de ofertă în 2020 și, în contextul în care oamenii încep să se uite după cele mai bune oferte în procesul de liberalizare, pleacă de la furnizorul actual și se mută la Hidroelectrica.

„Am avut cam 8.000 de cereri din decembrie până acum (7 ianuarie, n.r.). Recu­nosc că nu ne așteptam, a fost o sur­priză și pentru noi, probabil și oferta bună a contat. Vom acorda o atenție sporită în acest an segmentului de furnizare“, ne-a spus directorul general al companiei Hidroelectrica, Bogdan Badea.

  Nu a fost dezvăluit prețul tranzacției, care urmează să fie aprobată de acționarii companiei de stat într-o ședință a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din această lună, dar este clar că Hidroelectrica va începe în curând operarea parcului în nume propriu. Iar avantajul este că Hidroelectrica beneficiază de posibilitatea de echilibrare: de exemplu, atunci când bate vântul la o oră de vârf, firma poate păstra apa din lacuri și poate folosi energia turbinelor eoliene pentru a-și onora con­tractele de li­vrare de energie electrică.

  Anul listării la bursă pentru Hidroelectrica?

  În primăvara anului trecut, când și Ro­mânia începea să simtă efectele pandemiei, parlamentul a adoptat, la inițiativa PSD, o lege prin care se interzicea, pentru următorii doi ani, înstrăinarea oricăror par­ticipații ale statului la companiile și so­cietățile naționale, bănci și diverse alte so­cietăți. De asemenea, legea prevedea și că „se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea par­ticipațiilor statului la companiile și socie­tățile naționale, precum și la societă­țile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a pre­zentei legi“.

  Or, Hidroelectrica începuse deja demersurile pentru listarea a 10% din acțiuni la Bursa de Valori București. În februarie, deci înainte de pandemie, compania soli­citase oferte pentru servicii avocațiale de con­sultanți și asistență juridică, iar în mai, după apariția legii, Hidroelectrica semna cu STJ Advisors Group Limited contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital de tip equity advisor. Procesul de listare a fost însă suspendat, din cauza legii de mai sus.

  Ei bine, acum câteva zile, oficiali ai noii coa­liții de guvernare au anunțat că situația se va schimba. Senatorul PNL Alina Gor­ghiu a spus că se pregătește un proiect de lege prin care să se abroge vechea lege, din martie 2020, ceea ce înseamnă că procesul de listare va fi deblocat. Prin urmare, listarea a 10% din ac­țiu­nile companiei la Bursa de Valori Bucu­rești ar putea avea loc chiar în acest an.

  Compania de stat exploatează în România 209 centrale hidroelectrice, cu o putere in­s­talată de 6.482 de megawați.

   FOTO: Laszlo Raduly