Cum va evolua ROBOR în lunile următoare și cât de indicată mai este trecerea la IRCC?

Via: rfi.ro

Bogdan Glăvan: Răspunsul cinstit este că nu știu (n.r. cum va evolua ROBOR). Sunt un pic dezamăgit de faptul că Banca Națională a reacționat târziu și lent și acum spune stop acestei politici corecte, din punctul meu de vedere, de creștere a dobânzilor și de limitare a creditării.

Reporter: Totuși, ROBOR a crescut deja foarte mult. Sutele de mii de români care au credite care depind direct de valoarea ROBOR v-ar putea contrazice și v-ar zice că ROBOR a crescut oricum foarte mult în ultimele luni. Până unde să mai crească, chiar dacă ar exista o logică economică în spatele acestei continuări a creșterii?

BG: Este foarte ușor să ne uităm în piață și să vedem la ce nivel se situează dobânzile la împrumuturile noi. Vom vedea că ele se situează în bună măsură în continuare la niveluri real negative. Asta înseamnă că piața creditului nu a reflectat această frânare, această întărire a politicii monetare. Sau altfel spus, că BNR nu a fost prea hotărâtă, prea agresivă în lupta contra inflației. Dacă ar fi fost mai hotărâtă am fi văzut dobânzi mai aproape de nivelul real pozitiv. În momentul în care noi avem inflație de 15% și vedem dobânzi la împrumuturile ipotecare mult sub acest nivel, vedem dobânzi la împrumuturile de consum, care nici ele nu sunt real pozitive, în condițiile astea nu putem să spunem că luptăm contra inflației. Limitarea inflației se face doar prin descurajarea îndatorării și prin descurajarea cheltuielilor din perspectiva BNR.

Rep: La finalul liniștirii apelor când inflația va scădea și lucrurile vor reveni treptat la normal, vedeți stabilizarea valorii ROBOR într-o anumită zonă? Va mai reveni unde a fost?

BG: Deși îmi este greu să fac predicții, „în special despre viitor”, ca să parafrazez o vorbă de aur, eu îmi doresc și consider normal ca dobânzile să revină la un nivel real pozitiv, așa cum a fost cazul până în anul 2021. Prin urmare, consider că dobânzile actuale nu reflectă acest lucru și ar trebui să crească. Nu îmi dau seama în ce măsură acest lucru se va întâmpla și cât de repede. Cred că depinde și de dinamica inflației din viitor, dacă ea se va potoli în ritmul în care prezice BNR că se va potoli. Să nu uităm că de un an până în prezent, estimările succesive, din trei în trei luni ale BNR au fost din ce în ce mai pesimiste. Inclusiv acest ultim raport asupra inflației îl contrazice pe cel anterior. Spune că prognoza a fost iarăși optimistă și că realitatea este iarăși mai proastă decât prognoză. Inflația va fi mai mare și va continua și în 2023 la un nivel ridicat. Prin urmare, în funcție de cum va evolua inflația vom vedea și dobânzile ajustându-se. Nu îmi imaginez și sper că nu vom vedea o scădere substanțială a lor pe parcursul acestui an. Acest lucru nu ar fi normal.

Rep: ROBOR a început anul undeva între 2% și 3%. A ajuns acum la peste 8%. A scăzut puțin. Nu mai vedeți fezabilă o revenire a lui în jurul valorii de 3%? Poate să se stabilizeze undeva puțin mai sus?

Citește articolul pe rfi.ro