Efectele economice ale războiului din Ucraina se vor resimți dincolo de granițele sale și ale Rusiei și vor complica ecuația globală a ieșirii din criză și a menținerii unei reveniri sustenabile pe termen scurt și mediu.
Războiul din Ucraina va afecta economia mondială pe trei căi: blocaje financiare, creșterea prețului materiilor prime și întreruperile de pe lanțurile globale de aprovizionare. Cât despre sancțiunile impuse de Occident, economiștii se așteaptă ca impactul acestora să fie limitat la nivel global.
Cel mai de amploare efect resimțit ar urma să fie majorarea prețurilor materiilor prime. „Prețurile mărfurilor ar putea crește din cauza a trei factori: preocupările legate de aprovizionare, distrugerea infrastructurii fizice și impactul sancțiunilor“, notează specialiștii de la The Economist Intelligence Unit (EIU), într-o analiză pe această temă.
În opinia lor, prețul petrolului se va menține la peste 100 de dolari pe baril cât timp conflictul militar din Ucraina va continua. Cu toate că dependența mare a Europei de gazele rusești îi determină pe specialiști să creadă că marile puteri nu vor impune sancțiuni asupra exporturilor ruse de energie, tensiunile vor menține prețul petrolului la un nivel ridicat. Specialiștii avertizează că prețul gazelor va înregistra un avans de cel puțin 50% în acest an.
În opinia specialiștilor EIU, problemele lanțurilor de aprovizionare vor veni din trei surse: rutele terestre, restricțiile aeriene și anularea rutelor de transport maritim din Ucraina. Rutele comerciale terestre dintre Asia și Europa vor fi perturbate pe măsură ce tranzitul prin Rusia va deveni mai dificil (sau chiar imposibil).
Acest lucru va afecta în special unele companii chineze, care și-au crescut traficul pe rutele terestre prin Rusia (în drum spre Europa), ca alternativă la transportul maritim și aerian în timpul pandemiei de COVID-19. Legăturile aeriene dintre Rusia și Europa (și, implicit, Asia și Europa) vor fi grav îngreunate în urma închiderii spațiilor aeriene. Aproximativ 35% din transportul global de mărfuri era efectuat pe calea aerului înainte de pandemie.
Rutele de transport maritim de marfă prin Marea Neagră au fost anulate după decizia Ucrainei de a închide porturile. Această situație va avea un impact notabil asupra transporturilor de cereale care tranzitează porturile ucrainene, rusești, bulgărești și românești.
Acest nou puseu inflaționist va ridica, totodată, întrebări foarte dificile pentru marile bănci centrale din lume. Acestea se angajaseră deja să lupte cu inflația resimțită la nivel global în ultimele luni prin creșterea dobânzilor și oprirea „tiparnițelor de bani“, precum și a amplelor programe de relaxare cantitativă prin achiziția masivă de obligațiuni demarate în contextul pandemiei.
Acum, însă, războiul din Ucraina riscă să afecteze creșterea economică și, implicit, conduita băncilor centrale. Impactul economic se va resimți cel mai puternic în cele două state implicate în conflictul militar, dar și țările din regiune cu ample expuneri comerciale, cum ar fi Lituania și Letonia, vor avea de suferit. Pentru restul Europei, șocul va veni pe calea energiei și a tensiunilor de pe lanțurile comerciale și de aprovizionare.
EIU și-a actualizat prognozele și se așteaptă ca economia europeană să înregistreze un avans de 2% din produsul intern brut (PIB) în 2022, la jumătate față de estimarea anterioară. La nivel global, impactul ar urma să fie de 0,5 puncte procentuale din PIB, respectiv o creștere de 3,4% în acest an.
Războiul și sancțiunile vor avea efecte semnificative asupra economiilor Ucrainei și Rusiei. Economia celei dintâi reprezintă 0,4% din PIB-ul global, în vreme ce Rusia își adjudecă 3,1%.
FOTO: Laszlo Raduly
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.