D`ale Bucureștilor: Totul despre tranzacțiile cu clădiri istorice din Capitală

Via: Newmoney.ro

Avizele se obțin greu, procesul de reno­vare e îndelungat și migălos, iar in­ves­tițiile presupuse sunt însemnate. Dar chiar și așa, interesul pentru clădirile is­torice e în creștere. Odată cu el, și po­tențialul de profit.

A fost bombardată, naționalizată, rea­bi­litată și recompartimentată, retrocedată, vândută, ipotecată, incendiată și aban­do­nată. Apoi, a renăscut din propria cenușă, ca parte integrantă a unui ansamblu exclusivist de birouri. Construită la începutul secolului XX, în Piața Victoriei din Bucu­rești, vila Oromolu, reședința fostului guvernator al Băncii Naționale a României din perioada 1922-1926, Mihai Oromolu, a fost proiectată de Petre Antonescu, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi români din perioada interbelică. Având o su­pra­față de aproximativ 300 de metri pătrați și un te­ren de 4.500 de metri pătrați, vila din imediata apropiere a clădirii Guvernului a fost evaluată la sfârşitul lui 2012 la 12,96 mili­oane de euro.

    A fost preluată atunci de fondul sud-afri­can New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori din imobiliarul românesc, în contul unei datorii către fond a proprietarului de la acel moment, grupul imobiliar Avrig 35. Cinci ani mai târziu și cu o investiție de 37 de milioane de euro, NEPI anunța finalizarea proiectului Aviatorilor 8, compus din vila Oromolu, o clădire de birouri cu design avangardist dispusă pe patru niveluri şi o piaţetă deschisă publicului larg. Pro­iectul are o suprafață închiriabilă de peste 7.700 de metri pătrați și generează anual venituri de aproximativ 2,8 milioane de euro, printre chiriași aflându-se companii precum General Electric, Fitbit sau Philip Morris.

    După modelul celor de la NEPI, și dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor Group a cumpărat Casa Cesianu, precum şi un teren adiacent pentru un proiect de birouri. Clădirea a fost con­struită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi a găzduit de-a lungul timpului Legaţia germană, una dintre sălile de spectacole ale Teatrului „Constantin Tănase“ și un cazinou. Denumit Dacia One, proiectul va avea o supra­față închiriabilă de aproximativ 12.500 de metri pătrați și deja se poartă negocieri pentru vânzare, după finalizarea sa. Și nu sunt singurele exemple.

    OFERTĂ ȘI CERERE. Din câte spune Mo­ni­ca Barbu, CEO la Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark, după anul 2001 a început un lung șir de procese de retrocedare, care au durat – în medie – aproximativ zece ani, astfel că nu se poate vorbi despre o piață a imobilelor istorice decât de aproximativ cinci ani. Artmark Historical Estate a fost creată în ianuarie 2015 și scoate la licitație, după mo­delul marilor case internaționale, pro­prietăți istorice precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi, aflate pe Lista Monumentelor Istorice.

    Potrivit datelor companiei, numai în Bucu­rești există aproape 1.900 de clădiri catalogate ca monumente de arhitectură de clasă A sau B. Pentru zece dintre acestea, aflate în portofoliul Artmark, compania spune că are solicitări, în special pe zona rezidențială. „Cele mai multe soli­citări de până acum sunt cele în scop rezi­dențial și cele pentru implementări în sfera turismului. Totuși, avem clienți pe aproape fiecare funcțiune: birouri, centru de evenimente, instituții de sănătate sau chiar muzee private“, detaliază Barbu.

Citește articolul pe Newmoney.ro