Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank: „O prognoză de creștere a economiei de peste 3% este realistă”

Via: Newmoney.ro

– BNR anunță, de asemenea, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an (de la 1% pe an) și a ratei do­bânzii de creditare la 1,75% pe an (de la 2%). Sunt oamenii încurajați astfel să lase mai puțin banii în depozite și să încerce pro­iecte antreprenoriale?

  – Nu toate cheltuielile publice trebuie limi­tate. Ajutorul pentru sectorul privat și spri­jinul acordat sectorului medical vor tre­bui implementate. De asemenea, inves­tițiile publice ar trebui să crească pentru a sprijini reluarea creșterii economice. Sunt, însă, categorii de cheltuieli care ar putea scădea, începând cu funcționarea administrației sau anumite categorii de transferuri către administrațiile locale.

  ­

  – Ce am dori să vedem în privința miliardelor așteptate de la UE? Ce investiții ar trebui să fie prioritare?

  – Infrastructura rutieră și cea feroviară sunt mereu priorități pentru România. Important este că, prin programe precum SURE, care vizează „un sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență“, Next Generation EU (programul UE conceput pentru a stimula redresarea după pandemie, n.r.) și bugetul UE pentru 2021-27, UE ne oferă mai mult de 20 de miliarde de euro sub formă de îm­prumuturi în condiții avantajoase și circa 60 de miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile. UE a stabilit și do­meniile prioritare, cum ar fi tranziția spre energie regenerabilă și digitalizarea.

  – Mai multe state din vestul Uniunii Europene se așteaptă la recesiune în 2021. Cum va afecta România o criză prelungită a prin­ci­palului său partener economic?

  – Unele state europene se așteaptă cel mult la o recesiune tehnică în ultimul trimestru din 2020 și primul din 2021. Dar toate prognozele sugerează creștere eco­nomică pe întreg anul 2021 pentru toate statele europene, inclusiv Germania. Anul 2021 va fi anul în care mare parte din pier­derile din 2020 vor fi recuperate, dar pro­babil nu toate. Unele sectoare – HoReCa, cultura – vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se întoarce la nivelul de activitate de dinainte de pandemie.

  Dan Bucșa a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din București în 2002 și a obținut un doctorat în macroeconomie, tot la ASE, în 2010. Românul lucrează la Londra.