De ce este 2023 anul cheie pentru Ciucă, Ciolacu și Iohannis (G4Media)

Via: rfi.ro

Soarta politică a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se decide în 2023, an cu mize politice majore pentru liderii PSD și PNL, dar și pentru președintele Klaus Iohannis. Evoluția războiului din Ucraina va avea impact inclusiv asupra politicii interne din România. În funcție de intensitatea războiului, rotativa planificată pentru luna mai poate să aibă loc sau nu, din motive de stabilitate politică. România joacă un rol-cheie în regiune. În tot cazul, se conturează deja formarea unui tandem politic Ciolacu – Ciucă. Amandoi sunt conștienți că nu pot supraviețui politic unul fără celălalt după rotativă, în cazul în care ea se va produce. Care sunt, însă, principalele evenimente politice din noul an, de ce alegerile din 2024 se vor decide practic acum și ce anume le vor influența?

Adevărul scrie despre marile restanțe ale Coaliției la început de 2023. Puterea are o listă lungă de restanțe pentru începutul de an, având de făcut reforme în zona educației, pensiilor speciale, legislația penală şi siguranța națională. Guvernul nu a urgentat nici modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în condițiile în care au trecut de Executiv proiectele doar în ultima ședință a Guvernului, pe 28 decembrie, iar forma finală va fi dată de Parlament, instituție care va începe dezbaterile doar din februarie. În cazul Codului Penal are loc punerea în acord cu opt decizii ale CCR, în timp ce în cazul Codului de Procedură Penală ar trebui armonizată legislația cu nu mai puțin de 36 de decizii ale CCR. De asemenea, Coaliția are de venit mai întâi în Guvern, apoi în Parlament, cu pachetul pe securitate națională. Singurul proiect deja adoptat de Parlament cel referitor la legea privind securitatea cibernetică, atacată la CCR de Opoziție, după ce a trecut la foc automat de Legislativ în luna decembrie. Nicolae Ciucă anunța încă din mai că urmează să treacă de Guvern toate cele zece proiecte de lege, însă lucrurile s-au mișcat mult mai greu din cauza controverselor legate de anumite prevederi din noile inițiative de funcționare a SRI, SIE, dar și a proiectului privind activitatea de informații și contrainformații.

Ambasada Ucrainei în România a reacționat la parada organizată în ajunul Anului Nou în comuna băcăuană Berzunți, unde mai mulți oameni costumați în soldați ruși, precum și vehicule inscripționate cu litera „Z” au defilat pe străzi. Ambasada Ucrainei la Bucuresti cere o anchetă „rapidă și detaliată” a autorităților române și interzicerea „simbolurilor agresiunii ruse”. Polițiștii din Bacău au anunţat că au deschis un dosar penal după ce pe internet au fost publicate imagini de la o adunare publică la care au participat zeci de persoane mascate, iar unele dintre acestea purtau uniforme asemănătoare celor ale militarilor ruși şi aveau obiecte ce păreau să fie arme. Libertatea a vorbit cu avocatul Vlad Hossu care sustine ca „un astfel de dosar nu are nicio șansă să ajungă în instanță”. Tot el se întreabă dacă poliția face distincția între ceva de prost gust și o infracțiune. Gestul localnicilor din Berzunți de a colinda deghizați în uniforme de soldați, cu utilaje și mașini purtând însemnul Z folosit de armata rusă în războiul din Ucraina nu poate fi încadrat în tipologia infracțiunilor prevăzute de ordonanța indicată de IPJ Bacău, susține avocatul Vlad Hosu.

Citește articolul pe rfi.ro