De ce este considerat TikTok o amenințare la adresa securității naționale a SUA

Via: rfi.ro

Partajarea datelor

La fel ca Instagram, Snapchat sau YouTube, TikTok-ul se bazează în mare măsură pe utilizarea datelor utilizatorilor săi, mulți dintre ei tineri, chiar copii, care nu dau importanță acestor probleme.

Criticii TikTok sunt îngrijorați de faptul că aceste date sunt accesibile companiei-mamă a platformei, grupul chinez ByteDance, teoretic aflat sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Cu toate acestea, unii experți consideră că aceste preocupări sunt exagerate. Ei susțin că mulți oameni rău intenționați pot obține accesul la aceste date, indiferent de cine deține platforma. „Dacă vorbim de datele cetățenilor americani, e ca în Vestul Sălbatic”, susține Justin Sherman, cercetător la școala de politici publice de la Universitatea Duke. „Există foarte puține reglementări, companiile colectează în mod constant tone de date, fie că sunt companii americane sau străine”, continuă el.

TikTok a declarat anul acesta că va stoca toate informațiile utilizatorilor din Statele Unite.

Spionaj

La fel ca toate aplicațiile, TikTok poate avea acces la alte date și funcții de pe dispozitivul utilizatorului.

„De fiecare dată când descărcați o aplicație pe un telefon, este posibil ca această aplicație să fie folosită pentru a accesa alte lucruri” de pe dispozitiv, explică Michael Daniel, directorul general al Cyber ​​​​Threat Alliance, o organizație nonguvernamentală dedicată securității computerizate.

Prin intermediul aplicației, un operator rău intenționat poate „să activeze microfonul sau camera dispozitivului fără ca utilizatorul să fie conștient de acest lucru”, continuă Michael Daniel, fost coordonator pentru securitate cibernetică în cadrul Consiliului Național de securitate americană.

Etay Maor, responsabil cu strategiile de securitate în cadrul companiei de securitate cibernetică Cato Networks, citează exemplul Pegasus, un program spion creat de compania israeliană NSO Group și folosit de anumiți lideri politici pentru a-și supraveghea criticii și adversarii.„Poate că prin TikTok instalăm versiunea chineză a Pegasus pe smartphone-urile noastre”, argumentează el. „Cred că asta este îngrijorător pentru guvernul SUA”.

Cenzură

Printre riscurile asociate cu TikTok, experții menționează și posibilitatea ca autoritățile chineze să cenzureze anumite conținuturi pentru a se alinia la politicile Partidului Comunist Chinez. „Ideea este că guvernul chinez ar putea cere TikTok-ului să nu permită conținutul care susține protestul din Tibet sau Taiwan de exemplu, să filtreze și, ca urmare, să modeleze peisajul informațional” accesibil utilizatorilor, declară Michael Daniel.

TikTok susține că nu a intervenit niciodată în conținutul său pentru a satisface autoritățile chineze.

Cu toate acestea, „având în vedere modul în care autoritățile chineze cenzurează informațiile și jurnaliștii, nu este deloc exagerat să spunem că același lucru s-ar putea întâmpla pe TikTok în altă parte” decât în ​​China, consideră Justin Sherman.

Dezinformare

Dincolo de o posibilă moderare a conținutului cu orientare politică, observatorii vorbesc despre posibilitatea ca TikTok să fie folosit pentru a influența opinia și a perturba procesul democratic din Statele Unite, după modelul campaniei coordonată de Rusia înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Un studiu realizat de organizația Global Witness și centrul Cybersecurity for Democracy, de la Universitatea din New York, a arătat deja că TikTok a lăsat pe platformă multe videoclipuri care conțineau știri false, în timpul campaniei pentru ultimele alegeri legislative americane.

Citește articolul pe rfi.ro