De ce l-au reținut procurorii pe ministrul mediului din Bulgaria

Via: rfi.ro

Dimov a fost interogat timp de mai multe ore de parchetul specializat despre criza apei din orașul Pernik și importul de gunoi în Bulgaria, în special din Italia.

Bulgaria importă gunoiul din Italia și se presupune că deșeurile sunt arse în centrale. În acest timp, zone întregi din Bulgaria se confruntă cu o situație catastrofală legată de poluarea aerului. Mai mult, autoritățile italiene investighează schema de export a deșeurilor, despre care cred că este una de tip mafiot.

Și lucrurile interesante nu se opresc aici.

De fapt, ministrul a fost luat în vizor de anchetatori după o investigație realizată chiar de publicația Euractiv Bulgaria privind cauzele crizei apei din orașul Pernik.

Jurnaliștii au publicat imagini din satelit obținute în cadrul proiectului Copernicus al UE, care dezvăluie că apa barajului Studena de lângă Pernik atinsese cote minime de alarmă încă din august 2019, dar autoritățile nu au reacționat la amenințare.

Alte documente publicate au ilustrat reacțiile inadecvate ale ministrului Dimov, în ale cărui atribuții intră și gestionarea apei din baraje.

În acest caz, câteva luni de inactivitate din partea autorităților au dus la criza apei în regiunea Pernik și au adus orașul în pragul unei crize umanitare. Barajul municipal de la Pernik este practic gol și orașul de 80.000 de locuitori este alimentat din rezervoare mobile de apă ceea ce implică un risc grav pentru sănătatea publică.

Trebuie spus că ministrul Dimov reprezintă grupul naționalist „Patrioții Uniți”, membru junior al guvernului condus de partidul GERB al premierului Boyko Borissov, afiliat la PPE.

Dimov și-a câștigat o oarecare notorietate în timpul președinției bulgare a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2018, când s-a dovedit un negaționist al schimbărilor climatice, atunci când a prezidat Consiliul de Mediu al UE. Odată cu el a fost reținută și o fostă guvernatoare a regiunii Pernik, șefă a organizației de femei a partidului GERB, de guvernământ.

Ei bine, iată cum această poveste are numeroase semnificații. Mai întâi, arată cum un program european de sateliți, Copernicus, oferă surse deschise de informații ce pot servi interesului cetățenilor europeni. Apoi, este de remarcat meritul presei de investigații, mai ales că aceasta se întâmplă într-o țară în care jurnaliștii incomozi pentru putere nu au chiar o viață ușoară.

Și nu în ultimul rând, să remarcăm că eroul acestei povești este exponentul unui partid naționalist, care își strigă în gura mare patriotismul. Asta nu prea se potrivește nici cu afacerile transfontaliere cu deșeuri și nici cu lipsa de responsabilitate când este vorba despre viața și sănătatea oamenilor.

De aceea este bine să-i privim cu mai multă luare-aminte pe politicienii care strigă mai tare și vorbesc mai agresiv. S-ar putea să avem surprize. Și nu plăcute.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro