De ce merge Volodimir Zelensky acum în America?

Via: rfi.ro

Cristian Nițoiu: Este o vizită foarte interesantă pentru că nu a fost anunțată cu mult timp în urmă. Din perspectiva Ucrainei, principalul scop al vizitei este, oarecum, să arate că relațiile dintre Statele Unite și Ucraina nu s-au răcit și că Ucraina are parte de sprijin necondiționat din partea Washingtonului. Dar, în același timp, trebuie să ne gândim la faptul că majoritatea din Camera Reprezentanților din Congresul American se va schimba din ianuarie. Președintele Zelensky are plănuite o serie de întâlniri cu lideri atât din partea Partidului Democrat, cât și din partea Partidului Republican. Este foarte probabil ca această vizită să fie folosită pentru a întări ideea că Statele Unite trebuie să acorde asistență militară cât mai mare pentru Ucraina și cred că Zelensky va favoriza într-o oarecare măsură întâlnirile cu reprezentanții Partidului Republican, având în vedere că acesta va avea majoritatea în Camera Reprezentanților din ianuarie.

Reporter: Stategică vizita președintelui…

Cristian Nițoiu: Da, este strategică. Președintele Zelensky, deși a fost în prim plan aproape tot anul acesta, cred că a dispărut puțin în ultimele luni. A fost foarte multă informație despre el mai ales în vară, a primit și foarte multe premii, a fost pe prima pagină a revistei americane Times. Cred că este o vizită care vine în acest context, de a încerca să țină flacăra vie cum s-ar spune, în privința Ucrainei și a popularității președintelui Zelensky în anul următor. Într-un fel, încearcă să deschidă anul cu o vizită de succes care să-i țină imaginea vie în Statele Unite cel puțin.

Reporter: Ucraina urmează să primească sistemul Patriot…

Cristian Nițoiu: Da, președintele Biden va face un anunț, va spune și că Statele Unite vor acorda două miliarde de dolari în plus asistență militară pentru Ucraina, va fi menționat și sistemul Patriot. Cred că vizita președintelui Zelensky are și scopul de a convinge anumiți politicieni sau decidenți din America de necesitatea ca Statele Unite să ofere o asistență militară și mai mare Ucrainei, pe lângă cele două miliarde adiționale.

Reporter: Este pentru prima dată când președintele Zelensky pleacă din Ucraina, după începutul războiului. E puțin ciudat să știi c-a plecat. Până acum imaginea lui a fost „eu aici sunt, pe baricade…” a plecat puțin de pe baricade.

Cristian Nițoiu: El a circulat în Ucraina foarte mult, chiar acum două zile a fost pe front, în estul Ucrainei, în Donbas, la Bahmut. Aș spune că vizita lui în Statele Unite, are oarecum rolul de a ridica moralul soldaților ucraineni, al poporului ucrainean, având în vedere iarna grea cu care se confruntă, faptul că mulți cetățeni ucraineni care locuiesc în orașe mari nu au avut parte de curent electric sau de încălzire în ultima perioadă datorită bombardamentelor Rusiei. Probabil lidershipul din Kiev a considerat că există acum un moment destul de jos pentru poporul ucrainean în ceea ce privește starea de spirit și că o astfel de vizită va avea un efect pozitiv.

Reporter: Cum credeți că va reacționa Vladimir Putin?

Cristian Nițoiu: Din informațiile pe care le avem din Moscova, în următoarele săptămâni, probabil până la sfârșitul anului, ne așteptăm la un discurs important venit din partea lui Vladimir Putin când, probabil, va anunța mobilizarea a încă un milion de soldați.

Citește articolul pe rfi.ro