De ce preferă românii cash-ul în condițiile în care au posibilitatea de plăti atât cu cardul cât și cu diverse...

Via: Newmoney.ro

Relația românilor cu banii este plină de contradicții. Suntem pe primele locuri la adopția unor noi tehnologii de plată, dar cash-ul continuă să ocupe un rol important în economia locală. Creș­terea veniturilor disponibile a dus la so­fisticarea comportamentului financiar al românilor, însă inflația și scăderea puterii de cumpărare ar putea în­târzia progresul.

O treime dintre români preferă să plă­tească în magazine cu telefonul mobil, reiese dintr-un studiu realizat de Visa, care ne plasează pe primul loc în regiunea Europei Centrale și de Est din acest punct de vedere. Media acestei regiuni este cu circa 10% mai redusă, valori mai mari înregistrându-se și în Slovacia și Ce­hia. Adopția rapidă a acestei metode de plată poate fi parțial explicată de relația românilor cu smartphone-urile. Un stu­diu global realizat de Teads (The Global Media Platform) în parteneriat cu GWI arată că românii vor în continuare să aibă cele mai recente versiuni de telefoane mobile inteligente disponibile pe piață. Circa 18% dețin dispozitive cu o ve­chime mai mică de șase luni, iar 42% dețin telefoane cu o vechime de mai pu­țin de un an.

Cu toate că nu există date noi cu privire la rata de penetrare a smartphone-urilor pe piața din România (ultimele fiind din 2016), cifrele Institutului Național de Statistică (INS) cu privire la acce­sul la rețeaua de internet oferă o serie de indicii. Astfel, cele mai recente date indică o rată de utilizare a conexiunilor broadband mobile de aproape 70%. Prin urmare, cel puțin tot atâția români au acces la un telefon mobil cu capabilități de conectare la internet.

­

  Procentul românilor care optează pentru investiții în proprietăți imobiliare a scăzut cu 25 de puncte procentuale față de 2018, la 38%. Totuși, acestea continuă să in­fluențeze foarte puternic percepția asupra randamentului în toate celelalte instrumente financiare, susține Dan Petre. Isto­ric, investițiile imobiliare au generat câș­tig­uri anuale de circa 7% pe plan local.

  Circa 77% dintre respondenții studiului „Money Matters“ 2022, realizat de Erste Group, strâng bani în prezent pentru po­ten­țiale urgențe și cheltuieli ne­pre­vă­zute, în timp ce 74% economisesc pen­tru a avea o re­zervă de bani pentru sine sau pentru fa­milie, ambele motive consemnând o creș­tere cu 8% față de anul trecut.

  Românii economisesc, în medie, 351 de lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, iar 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu față de 2019. Acest lucru se reflectă și în conturile observabile. Valoarea lunară a depozitelor populației a înregistrat fluc­tuații semnificative pe tot parcursul acestui an, revenind în septembrie la nivelul de la începutul anului.

  În același timp, investitorii în fondurile de investiții deschise (mutuale, cu posibi­litatea de plasare și retragere zilnică) au re­tras 4,63 de miliarde de lei în primele șapte luni din 2022. Cele mai mari retrageri au fost acelea din fondurile care fac plasamente în obligațiuni și instrumente cu venit fix (inclusiv depozite bancare), al căror preț a scăzut, reducând și valoarea capitalului.

  ­

  Ce, cât, cum

  Rata anuală a inflației a coborât ușor în octombrie, la 15,3%, în mare măsură datorită efectului de bază, în contextul în care prețurile de consum au crescut cu 1,3% luna trecută față de septembrie.

   FOTO: Getty