De ce Zelenski poate fi considerat un Lincoln al vremurilor noastre (The Times)

Via: rfi.ro

Redăm mai jos o traducere integrală aarticolului original:

”Duminică, în timp ce noi în Marea Britanie ne gândeam la alte lucruri, președintele Ucrainei s-a adresat rușilor. Distras, mi-a luat o zi, sau cam așa ceva, să deslușesc ce-a spus Volodimir Zelenski, pe măsură ce ofensiva ucraineană lua amploare, și – mult mai important – felul în care a spus ce a spus… Și, deși poate credeți că exagerez, acest discurs poate fi considerat cel puțin de același nivel cu celebrul discurs de la Gettysburg (susținut de președintele Abraham Lincoln în 1863, în timpul Războiului american de secesiune – n.t): un mesaj poetic, sfidător și definitoriu care merită să fie repetat și amintit în anii care vin.

A rostit doar 115 cuvinte, așa că le pot repeta aici pe toate: „Încă credeți”, le-a spus el președintelui Putin și invadatorilor lui, „că noi (Ucraina și Rusia) suntem «o singură națiune»? Mai credeți că puteți să ne speriați, să ne dezbinați, să ne obligați să facem concesii? Chiar nu ați înțeles nimic? Nu ați înțeles cine suntem? În ce credem? Despre ce vorbim?”

Și apoi a explicat cine sunt ucrainenii. „Citiți-mi pe buze: Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mâncare sau fără voi? Fără voi. Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de înspăimântătoare și de mortale pentru noi precum „prietenia și frăția voastră”. Dar istoria va așeza lucrurile așa cum trebuie. Și vom avea și gaz, și lumină, și apă și mâncare. Și toate astea… fără voi!”

La fel ca în scurtul discurs al lui Lincoln, cuvintele lui Zelenski, transmise online mai degrabă decât rostite, au venit în urma unei victorii semnificative, deși cu mult înainte ca rezultatul războiului să fie știut. Bătălia de la Gettysburg fusese câștigată de Uniune în iulie 1863, iar discursul lui Lincoln a fost rostit pe câmpul de luptă patru luni mai târziu…

Dar chiar și atunci, în 1864, Lincoln se temea că, din cauza costurilor războiului, va pierde alegerile în favoarea celor care doreau să încheie un tratat cu Confederația. Discursul a fost o încercare de a defini necesitatea de a lupta pentru supraviețuire și, iată, dăinuie și azi, peste veacuri.

Desigur, postarea lui Zelenski nu a fost rostită, nu a folosit limbajul semi-clasic pe care Lincoln l-a expus într-un mod atât de memorabil. Este un discurs mult mai simplu. Dar, asemeni discursului lui Lincoln, definește problema centrală: și anume, că o națiune aflată în umbra unei puteri ostile nu trebuie să aibă doar dreptul, ci și voința de a supraviețui.

A fost, din toate punctele de vedere, o replică pe măsură la discursul televizat din februarie, de tip bullying, al lui Vladimir Putin, care încerca să-și justifice tentativa de a sugruma independența Ucrainei. Pe 21 februarie, Putin s-a lansat într-o lungă imersiune în istorie, din care trăgea concluzia că predecesorii săi comuniști au făcut o eroare criminală în a permite Ucrainei autonomia. Și le-a transmis acelor ucraineni nerecunoscători care dărâmau statuile lui Lenin: „Vreți decomunizare? Foarte bine.

Citește articolul pe rfi.ro