Declic a depus plângere penală în legătură cu anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă

Via: rfi.ro

Potrivit Declic, plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un „judecător dedicat”.

„Posibilitatea ca un premier să fenteze justiția, ca să scape de acuzațiile că și-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasă. Atât eroarea de înregistrare a dosarului, cât și pensionarea subită a judecătorului după decizia în favoarea premierului Nicolae Ciucă par cusute cu ață albă. Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem ca cetățenii să afle adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic, citată de Mediafax.ro.

Plângerea a fost redactată de avocații Declic și a fost depusă, joi, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Costurile pentru plata avocaților sunt suportate integral din donațiile membrilor Declic.

În această speță, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației și CNATDCU. Avocații premierului au cerut anularea celor trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după analiza jurnalistei Emilia Șercan. Jurnalista a dezvăluit că cel puțin 42 de pagini, dintr-un total de 138 din teza de doctorat a premierului Ciucă, au fost plagiate.

În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecția Judiciară și au cerut verificări. Inspecția Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului, mai scrie Mediafax.ro.

Citește articolul pe rfi.ro