Defrișările ilegale, fake news sau realitate? Activiștii spun că ”majoritatea sesizărilor NU se confirmă”

Via: rfi.ro

Ministru: Este o amplă campanie de fake news-uri

Costel Alexe a transmis, marți, pe Facebook, o conferință de presă, pe tema exploatările forestiere pe durata stării de urgenţă. Ministrul Mediului a acuzat că există „o amplă campanie de fale news-uri pe tema pe tema exploatărilor forestiere”, așa cum susținea recent și într-un interviu acordat RFI.

„În ultimele două săptămâni circulă clipuri cu trenuri care traversează România în cadrul campaniei că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau din alte părți. (…) Este o campanie agresivă și fără precedent în România, în această perioadă grea în țara noastră, grea pentru Europa. Zilnic este lansată și alimentată pe Facebook, pe rețele de socializare, o avalanță de mesaje toxice. Am văzut și eu poze, video-uri cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă toturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. (…) Unde am ajuns după atâta campanie de fake-news? La o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos în țara noastră este considerat transport ilegal”, a spus Alexe, în cadrul conferinșei de presă.

Sursa citată a subliniat că niciun tren cu material lemnos nu a plecat din România către țări din Europa.

„Avem aici adresa semnată de cei de la Ministerul Transporturilor care ne informează că în 2020 niciun tren cu material lemnos buștean nu a fost exportat din țara noastră către vreo altă țară din eruopa, nici pe calea ferată din prin punctele de descărcare de la Giurgiu, Galați sau Constanța.

În plus, în spațiul public circulă imagini conform cărora material lemnos din România este exportat în Italia prin intermediul unei barje. Filmulețul a fost distribuit de un jurnalist, spune ministrul. „Nu e prima dată când vedem o barjă. Filmulețul a stârnit indignare. Dacă acest jurnalist ar fi vrut să prezinte adevărul, ar fi putut să obțină pe loc informații, fie de la cei care operau acolo, fie de la Garda de Mediu sau Ministerul Mediului. Nu este decât o exploatare legală, cu toate avizele. Lemnul nu a plecat la export. Niciun român de bună credință nu și-ar fi imaginat că un transport de lemn pleacă spre Bosfor și Dardanele către Italia”, a spus ministrul.

Greenpeace: Majoritatea sesizărilor nu se confirmă

Ciprian Gălușcă: În primul rând cred că ar trebui să clarificăm că România încă are o problemă în ceea ce privește tăierile ilegale. Are o problemă în general cu managementul pădurilor, dar condiția zero este eliminarea acestor tăieri ilegale. Datele pe care le avem noi în momentul de față sunt date oficiale, care vin din www.inspectorulpadurii.ro și care ne spun că avizele de transport din perioada martie – aprilie 2020, din perioada pandemiei, comparativ cu cele de anul trecut, din 2019, sunt în scădere. Asta înseamnă că avem mai puține avize de transport comparativ cu anul gtrecut. Asta e o realitate care vine din date oficiale.

Reporter: Ce ne spune asta despre transporturile ilegale?

C.G: Evident că nu se poate face o corelație directă.

Citește articolul pe rfi.ro