Deputat moldovean:”Există o neclaritate imensă cum Rizea, condamnat în România, a obținut pașaport moldovenesc”

Via: rfi.ro

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că există o explicație clară de ce Rizea, condamnat în România pentru spălări de bani și alte scheme,”se simte în siguranță în Moldova – e protejat”. Pe lângă Procuratură, parlamentarul a solicitat informații de la Agenția Servicii Publice și Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetățenia și dacă nu cumva este unul din beneficiarii schemei de cetățenie prin investiție – ”unul din cele mai glorioase voturi Plahotniuc-Dodon. Deși însăși programul a fost lansat în noiembrie 2018, mare parte a legislației deja era în vigoare în mai 2018, când Rizea a primit cetățenia”, continuă deputatul de la Chișinău.

”Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților”

”Cum a primit Rizea cetățenie? Conform căror prevederi? Ce instituții au fost implicate? Cine a știut? Este important ca oamenii să știe. Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților, mafioților și spălătorilor de bani din regiune. Atâta timp cât nu va exista lege, atâta timp hoții din toată regiunea se vor simți aici în siguranță, știind că pot să-și cumpere confortul și libertatea, încă și la preț ieftin. Asta e viziunea lui Dodon pentru țara noastră. Capitala euroasiatică a hoției”, conchide deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

”Instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”

”Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției R.Moldova. Totodată, precizează instituția prezidențială, ”fostul consilier al președintelui moldovean în domeniul apărării și securității naționale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate), nu a fost antrenat în nicio procedură de acordare a cetățeniei Republicii Moldova cetățeanului român Cristian Rizea”.

Legea cetățeniei prin investiție, abrogată de Parlament

Să spunem că, controversata lege a cetățeniei prin investiție a fost abrogată, în lectură finală, de Parlamentul de la Chișinău, în iunie 2020. Primul caz de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor a devenit posibil după publicarea decretului semnat de Dodon, în aprilie 2019. Legea prevedea că autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții de circa 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică. Solicitanții trebuiau să plătească o contribuție minimă nerambursabilă la Fondul de Investiții Publice (FIP): 100.000 de euro pentru un singur solicitant, 115.000 de euro pentru un cuplu, 145.000 de euro pentru o familie de patru persoane sau 155.000 de euro pentru o familie de cinci sau mai multe persoane.

21 de persoane au primit cetățenia R.Moldova, de la lansarea programului cetățeniei prin investiție.

Gândul.ro:”Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018”

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, stabilit cu traiul acum la Chișinău, a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România, scrie Gândul.ro.

Citește articolul pe rfi.ro