Despăgubirea descendenților sclavilor, un vot istoric în Congresul SUA

Via: rfi.ro

Acest proiectul de lege privind „reparațiile” își propune să creeze o comisie de experți care să facă propuneri de despăgubire pentru descendenții celor aproximativ patru milioane de africani sclavi în Statele Unite între 1619 și 1865, data abolirii sclaviei.

O versiune timpurie a legislației, elaborată cu aproape 30 de ani în urmă, a rămas multă vreme în sertare, dar a redevenit o temă centrală, de când mai multe crime împotriva afro-americanilor i-au determinat pe americani să analizeze istoria sclaviei în țara lor și multiplele forme de discriminare suferită de minoritatea de culoare, care reprezintă aproape 13% din populație.

Istoricul vot are loc în timp ce un polițist este judecat la Minneapolis pentru uciderea lui George Floyd, care a devenit un simbol global al victimelor violenței poliției.

De asemenea, o polițistă din Minneapolis a fost arestată și va fi trimisă în judecată pentru uciderea un tânăr de culoare în timpul unei banale verificări în trafic, după ce aceasta a declarat că și-a confundat teaserul cu pistolul.

Conținutul legii ar trebui să treacă obstacolul Congresului, unde democrații sunt majoritari.

Însă soarta textului este incertă în Senat, unde democrații vor trebui să obțină voturile a cel puțin zece republicani pentru ca acest text să fie adoptat definitiv.

Amintim, în 2019, Mitch McConnell, atunci liderul majorității republicane în Senat, a declarat că este împotriva ideii despăgubirii urmașilor sclavilor.

Citește articolul pe rfi.ro