Despre buget: de la familie la gospodăria numită România

Via: rfi.ro

Să ne hazardăm, așadar, către această comparație a bugetului de stat cu bugetul de familie sau mai exact spus cu bugetul unei gospodării. Așadar, primul lucru care ar trebui explicat este deficitul.

Gospodăria numită România își propune să aibă anul acesta un deficit bugetar de 7% din PIB. Pentru simplificare, să admitem că familia medie din România are venituri anuale de 85.000 lei pe an. Dar, familia își propune să cheltuiască mai mult cu 7% din venituri, adică aproximativ 91.000 lei într-un an.

Desigur, în primul pas familia noastră se va întreba de unde reușește să împrumute cei 6.000 lei care îi lipsesc. Primul pas va fi făcut către bănci. Cu o condiție: aceea ca în anii trecuți să nu fi fost în aceeași situație, adică să fi apelat la împrumuturi bancare, iar gradul de îndatorare să nu permită obținerea unui nou împrumut.

În această situație, familia va trebui să apeleze la ceea ce se numește în cărțile de business prieteni, rude și „alți fraieri”. Numai că toți aceștia pot fi și ei convinși să ofere împrumuturi doar pe o perioadă limitată de timp. La un moment, prietenii, familia sau „fraierii” se pot sătura să mai finanțeze deficitul familiei. Și atunci, va avea o problemă.

În ceea ce privește gospodăria mare numită România, deficitul de anul acesta, de aproximativ 7% din PIB, înseamnă aproximativ 70 miliarde lei, adică, 14,5 miliarde euro. La sume atât de mari, lucrurile se complică, în sensul că băncile locale au împrumutat masiv statul în ultimii ani, prietenii de pe piețele internaționale au cumpărat și ei obligațiuni de stat, astfel că investitorii ar putea să ia în calcul un risc de neplată și ca urmare să ceară dobânzi mai mari la împrumuturile pe care le oferă.

Deci, problema deficitului atât în cazul familiei, cât și în cazul României, este dacă există creditori, adică persoane fizice sau societăți comerciale, care să ofere împrumuturile necesare și la ce dobânzi. Dacă dobânzile sunt mari sau nu mai sunt persoane dispuse să le ofere credite, familia și gospodăria România poate fi semnul unor dificultăți financiare.

Dincolo de deficit, trebuie privită situația veniturilor și cheltuielilor de familie. Veniturile sunt să spunem constante și provin din două surse: două salarii medii și vânzarea unor produse fabricate în gospodărie. Desigur, ideal ar fi ca familia să poată găsi soluții pentru a-și crește veniturile astfel încât să reducă deficitul anual.

O variantă pentru scăderea deficitului ar putea fi și micșorarea cheltuielilor. Dar este posibil? Pentru că familia noastră vrea să facă investiții, are de construit un drum cu beton prin curte, vrea să repare gardul și să refacă acoperișul. În plus, cheltuielile curente, precum facturile lunare la utilități sau cheltuielile de consum, nu pot fi reduse foarte ușor, ba chiar au tendința să crească.

Situația gospodăriei mari numită România este mai complicată decât a familiei. Până la un punct seamănă. Și România ar vrea să facă investiții mai mari în același timp cu creșterea salariilor și pensiilor.

Doar că nu se poate și trebuie să aleagă.

Citește articolul pe rfi.ro