Diplomația măștilor: Este China chiar Bunul Samaritean? (AFP)

Via: rfi.ro

Avem de-a face cu o adevărată ofensivă diplomatică de seducție.

În ultimele săptămâni China a donat materiale și expertiză medicală țărilor europene, sute de măști chirurgicale și kit-uri pentru testare către Filipine și Pakistan, a trimis echipe medicale în Iran și Irak și a oferit un împrumut de 500 de milioane de dolari pentru combaterea coronavirusului în Sri Lanka.

Președintele Xi Jinping a promis asistență în special Italiei și Spaniei în cadrul mai multor convorbiri telefonice directe cu prim miniștrii acestor țări.

Deja două echipe medicale au fost trimise în Italia, într-o demonstrație de solidaritate cu cel mai recent partener al Chinei în giganticul proiect de infrastructură ”Drumul Mătăsii”, dar care este și cel mai afectat stat din lume, după China, cu peste 35 000 de pacienți infectați.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna aceasta că Beijingul va trimite ”imediat” două milioane de măști pentru Europa și a ținut să-i mulțumească premierului Li Keqiang, fără a uita să amintească faptul că, la rândul ei, Uniunea Europeană a donat echipament medical Chinei, în ianuarie.

Beijing a trimis săptămâna aceasta ajutoare și în Serbia, iar președintele sârb, Aleksandar Vucic i-a transmis ambasadorului chinez că ”Se dovedește faptul că fără voi Europa nu se poate apăra decât cu greu de această epidemie” și i-a numit pe chinezi ”frați”. Asta după ce Ue, din care Serbia nu face parte, a anunțat că oprește exporturile de echipament medical, o decizie care a stârnit furie la Belgrad.

Nu trebuie să uităm că Beijingul a intrat în ultimii ani într-o adevărată competiție cu Bruxelles-ul pentru a câștiga influență în Balcani, mai ales prin intermediul unor uriașe împrumuturi bancare destinate proiecteleor de infrastructură. Așa cum, de altfel, procedează și în cazul țărilor africane.

“În condițiile actuale, în care administrația Trump nu reușește să dea un răspuns convingător la nivel internațional acestei crize iar statele Uniunii Europene caută soluții mai mult pe plan intern, individual, China are o ocazie unică de a o cupa un loc rămas gol”, spune Marina Rudyak, expert în politica externă chineză la Universitatea Heidelberg.

”Astfel, China încearcă să rescrie istoricul epidemiei, negând greșelile pe care le-a făcut la declanșarea epidemiei și pozând în Marele salvator al altor țări, care ori au răspuns târziu, ori erau nepregătite pentru o asemenea criză… Este posibil ca această strategie să dea roade, iar imaginea Chinei în Europa să aibă de câștigat după terminarea acestei crize”, adaugă ea.

Citește articolul pe rfi.ro