Discurs despre starea UE: Bruxelles nu are un plan de viitor realist

Via: rfi.ro

Este momentul bilanțului și așa cum era de așteptat, Ursula von der Leyen se felicită pentru succesul campaniei de vaccinare în UE.

Pandemia a tras după sine probleme economice dar mecanismul Sure lansat de Comisia Europeană pentru a susține crearea locurilor de muncă se zice c-ar fi și el un succes.

In fine, lansarea planului de relansare și reziliență economică ( tradus în PNRR la nivel național) este, pare-se, și el un succes.

Dar Bruxelles vrea să anticipeze astfel încât următoarea criză sanitară să nu mai surprindă o Europă nepregătită. Prin urmare, s-ar zice că lansarea programului HERA pentru autoritatea europeană de pregătire în caz de nouă criză sanitară este și ea tot un succes.

Lista este lungă și poate continua. Care-i adevărul și mai ales ce se va întâmpla mai departe? Ce se întâmplă cu economia? Si în urma crizei din Afganistan ce se întâmplă cu apărarea europeană?

Inainte de a continua, trebuie precizat că orice critică trebuie adresată nu doar Comisii Europene ci și statelor membre UE responsabile de fiascoul majorității propunerilor făcute vreodată de executivul european.

Ursula von der Leyen, fost ministrul german al apărării, ar dori ca Uniunea Europeană să poată interveni în zone unde nu se află nici NATO și nici ONU. Ea a vorbit acum despre un mecanism de decizie, despre mai multe conexiuni și despre interoperabilitate – adică despre lucruri care s-au tot spus, dar niciodată nu s-au pus în practică.

Nu este ea prima care vorbește despre o astfel de organizare în jurul unui embrion de apărare europeană. Ideea plutește în aer la Bruxelles și în capitale din 1999.

Dar ca și până acum, decizia de implementare le aparține statelor membre, Comisia nu poate face decât propuneri. Spunând ca ne-am întors în fine la o comisie geopolitică, Ursula implică faptul că o astfel de Comisia ar fi existat vreodată, or acesta nu este cazul.

Privind economia, imigrația, statul de drept atacat în mai multe țări europene acum – despre toate acestea președinta von der Leyen a preferat să nu se exprime foarte clar.

Diviziunile europene sunt bine cunoscute privind apărarea europeană și toate celelalte subiecte menționate mai sus. Von der Leyen evită confruntările cu capitalele europene, de aceea ea alege să se facă că nu vede anumite probleme.

Simplul fapt ca a menționat în trecere problemele legate de statul de drept și pe cele ce țin de lipsa de voință politică a capitalelor europene nu rezolvă de fapt nimic. Aici iar nu propune nimic și de altfel i-ar fi și greu să o facă având în vedere arhitectura specifică a relațiilor între capitale și Bruxelles.

Si cine va plătit factura planurilor de relansarea si reziliența economică? Stim ca acest vast program numit Next Generation EU se bazează de fapt pe subvenții și împrumuturi făcute pe termen foarte lung. Factura o vor plăti tinerii de astăzi și copiii lor.

De aceea Comisia europeană propune din 2022 noi programe pentru tineret după ce alte programe pentru tineret propuse în anii anteriori au fost un fiasco total.

Citește articolul pe rfi.ro