DOCUMENT. Raportul privind vaccinarea anti-COVID în România: peste 19.000 de reacţii adverse

Via: Newmoney.ro

Raportul publicat discret de CNCAV, comitetul care coordonat vaccinarea anti-COVID în România şi care şi-a încheiat activitatea în prima jumătate a anului trecut, arată că misiunea privind imunizarea împotriva virusului SARS-COV-2 a fost îndeplinită.

Rata de vaccinare la nivel naţional a fost sub 42%, una dintre cele mai scăzute la nivel internaţional. Numărul reacţiilor adverse ca urmare a vaccinării a depăşit 19.000, iar numărul dozelor de vaccin rămase neutilizate este de ordinul milioanelor.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi-a denumit raportul încheiat la finalul activităţii de aproximativ un an şi jumătate „ROVACCINARE Misiune îndeplinită 2020-2022”. Într-un document de peste 160 de pagini, prefaţat de fotografii şi mesaje din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă, dar şi a celor implicaţi în organizarea şi funcţionarea CNCAV – medicii Valeriu Gheorghiţă şi Andrei Baciu – sunt prezentate datele privind vaccinarea anti-COVID în România.

Acoperirea vaccinală: 41,85% din populaţia eligibilă

Acoperirea vaccinală la nivel naţional, la data de 2 februarie 2022 a fost de 41,85% în rândul populaţiei generale. Conform raportului, citat de News.ro, Centralizatorul livrărilor de vaccin anti-COVID cuprinde un număr de 112 tranşe de vaccin primite de la producătorii autorizaţi, din care, pe fiecare tip de vaccin: 43 de la Pfizer; 26 de la Moderna; 20 de la AstraZeneca; 23 de la Johnson&Johnson.

    Documentul precizează că din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale şi a investigaţiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate astfel: manifestări aparat cardio-vascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită şi un caz cu mio-peridardită; tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică; tulburări privind sistemul nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre; tulburări care afectează sistemul imunologic: 424 cazuri cu reacţii alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic.

    Pentru cele 10 cazuri de miocardită, distribuţia pe grupe de vârstă este următoarea: 4 cazuri la grupa de vârstă 15-19 ani; 2 cazuri la grupa de vârstă 20-24 ani şi câte un caz la grupele de vârstă 30-34 ani, 35-39 ani, 40-49 ani, respectiv 50-54 ani.