Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate: „inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie”

Via: rfi.ro

„SUA sunt avantajate de contextul mondial dificil generat de conflictul din Ucraina și de criza energetică”, mai spune Cabat, care explică de ce pentru România aprecierea dolarului nu poate însemna decât inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie, având în vedere că prețul petrolului și al gazelor naturale este exprimat în dolari.

„De asemenea, și serviciile de telefonie se coatează în dolari, dar impactul major rămâne pe prețul energiei și, implicit, pe inflație care va rămâne ridicată în perioada următoare în România și peste tot în lume”, mai afirmă Dragoș Cabat.

Pe de altă parte, aprecierea dolarului se explică și prin faptul că SUA au foarte mari rezerve energetice, la care se adaugă și avantajele geostrategice, acest stat fiind departe din punct de vedere geografic de conflictul din Ucraina.

În viitor, analistul economic apreciază că „euro se va întâri față de dolar și, implicit, dolarul se va deprecia față de leu. Încă aceste lucruri sunt legate direct de terminarea războiului din Ucraina”.

În fine, „dolarul s-ar putea aprecia în continuare față de euro până la chiar un raport de 1,1, chiar 1,2 față de moneda europeană”, conchide Dragoș Cabat.

Ascultă:

Citește articolul pe rfi.ro