Doliu național în Brazilia după moartea lui Pelé

Via: Newmoney.ro

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a decretat trei zile de doliu naţional, după moartea marelui fotbalist Pelé, printr-un decret publicat în Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

„Doliu oficial este decretat în toată ţara (…), în semn de respect după moartea lui Edson Arantes do Nascimento, Pelé”, în urma cancerului la vârsta de 82 de ani, se arată în acest decret. Fotbalistul a decedat ieri, 29 decembrie, din cauza unui cancer la colon, urmând să fie înmormântat marți la Santos, orașul în care s-a conscacrat și totodată locul în care mama acestuia, în vârstă de 100 de ani, trăiește.

Pelé, scurtă biografie

Pelé s-a născut la 23 octombrie 1940, la Tres Coracoes, fiind fiul unui fotbalist, Dondinho, şi al lui Celeste Arantes. Porecla de Pelé a primit-o în timpul școlii, după numele fotablistului său preferat, Bile, de la Vasco da Gama.

A învățat fotabl de la tatăl său și legenda spune că nu își permitea să cumpere o minge, așa că era nevoit să joace fie cu un grapefruit, fie cu o șosetă umplută cu bucăți de ziar.

    La următoarele două turnee finale – Chile 1962 și Anglia 1966 – Pelé s-a accidentat în primele meciuri și nu a putut să-și arate virtuozitatea. De notat că turneul din Chile a fost totuși câștigat de Brazilia. A făcut din nou minuni la ediția din Mexic 1970, unde Brazilia a devenit pentru a treia oară campioană.

    Pelé a marcat 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri. S-a retras din fotbal în 1977. După retragere, a fost ambasador UNICEF, a reprezentat imaginea mai multor branduri mari și a apărut în câteva filme. Mtefaoric vorbind, a fost ambasadorul Braziliei în fața întregii lumi, după cum remarcă The New York Times.

    „Un geniu a plecat dintre noi.”

    Moartea lui Pelé a stârnit un val de reacții în lumea fotbalului, toți marii jucători de azi sau de ieri cinstindu-i numele. Printre cei care l-au omagiat pe marele fotbalist s-a numărat și Gheorghe Hagi. Fostul internațional a notat pe Facebook că „un geniu a plecat dintre noi”, precizând că moartea lui Pelé a fost al doulea eveniment tragic după dispariția lui Maradona din 2020.