Donald Trump, al treilea președinte american pus sub acuzare. Ce urmează?

Via: rfi.ro

Simbolism și pasiune partizană în această lungă zi istorică în care președintele în exercițiu a fost pus sub acuzare. Cei doi antemergatori ai săi într-ale ritualului destituirii, Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton acum exact 21 de ani au fost achitați în Senat, unde are loc, conform tradiției, ultima faza a procedurii, procesul.

“Primul cap de acuzare, abuz de putere, se referă la faptul că președintele s-a folosit de funcția sa publică pentru a forță un guvern străin să-i atace un rival politic. Al doilea afirmă că Trump a luat măsuri extreme, fără precedent, pentru a obstrucționa ancheta al cărei obiect a fost”, a precizat Jerrold Nadler, liderul comitetului juridic, unde s-au redactat capetele de acuzare și raportul de 658 de pagini care a adunat contribuțiile investigative a cinci comitete camerale și a stat la baza deliberărilor de ieri.

“N-a fost o investigație ci o cruciadă politică menită a sprijini o concluzie pre-determinată, stalinistă. Democrații au petrecut ultimele câteva luni înscenând audieri bine regizate, în care donatori Democrați au apărut ca martori și consilierii majorității s-au erijat în judecători și juriu. Chiar și așa, Democrații n-au produs nimic împotriva președintelui, ale cărui drepturi au fost călcate în picioare. Asta face ca întreaga procedur să fie ilegală și nelegitimă”, consideră Republicanul Blaine Luetkemeyer.

12 martori s-au perindat prin față comitetelor abilitate, majoritatea non-politici, unii numiți în funcție de președintele Trump. Probatoriul, amplu, a fost fără îndoială sărăcit de refuzul președintelui și reprezentanților săi legali de a-și pleda cazul sau a veni cu probe exculpatorii.

“Nu de echitate sau adevăr e vorba astăzi. Au recurs la “abuz de putere”, acest concept amorf, pentru că nu au nimic specific bazat pe fapte. Președintele n-a greșit cu nimic. “Obstrucționarea anchetei” înseamnă doar atât: n-au obținut ce-au vrut pentru că n-au știut cum să ceară și n-au avut timp să întocmească un dosar că lumea. Știți de ce? Pentru că ceasul și calendarul sunt stăpâni neiertatori”, a cadențat Doug Collins, care intră în istorie că unul dintre cei mai fervenți și mai inflexibili apărători ai ocupantului Casei Albe.

Cum a dezvăluit în septembrie un avertizor de integritate, pe 25 iulie președintele american i-a cerut telefonic omologului sau ucrainian Volodimir Zelensky să anunțe o anchetă vizându-l pe fostul vice-președinte Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, care fusese angajatul firmei energetice ucrainiene Burisma. Când a avut loc convorbirea – punct culminant al unei campanii intense de “persuasiune” orchestrate de avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani – ajutorul militar către Kiev, deja aprobat de Parlament, era sistat la ordin prezidențial, iar Biden era oficial candidat la prezidențialele din 2020.

“Crime constituționale, abuz de putere ce corupe și desfigurează democrația americană, fapte ce trădează națiunea. Lumina democrației noastre constituționale a pălit din cauza acestui comportament delictual. Adevărul nu mai este pentru noi toți, e doar pentru Trump. Adevărul lui, voia lui. Acest abuz de putere trebuie înfierat, pentru că în America nimeni nu-i mai presus de lege”, a punctat Democrata de culoare Sheila Jackson-Lee cu o percutantă retorică potrivită solemnității momentului.

Citește articolul pe rfi.ro