Donald Trump oprește finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății

Via: rfi.ro

„Am dat instrucțiuni administrației mele să oprească finanțarea, cât timp se face o evaluare a rolului Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului”, a declarat Trump.

Statele Unite este cel mai mare contribuabil la bugetul OMS, cu o cotizație de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul instituției.

Criticile lui Trump la adresa OMS au pornit la începutul lunii, când liderul american a declarat că SUA ar putea să oprească temporar finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din cauză că a fost părtinitoare în privința Chinei în timpul pandemiei de coronavirus.

Donald Trump a arătat că OMS s-a plasat de partea Chinei de la începutul pandemiei, alimentând o poziție a organizației mondiale care a pus China „în centru”.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, încă de dinainte de declararea pandemiei de coronavirus, că nu are încredere în raportările Chinei și a precizat că în afară de o delegație de la OMS, regimul comunist nu a primit echipe de experți străini, care se oferiseră să ajute.

Citește articolul pe rfi.ro