“Dorim ca bustul Regelui Mihai să ajungă în centrul Londrei” – Sir George Iacobescu

Via: rfi.ro

“Regele Mihai a fost pur și simplu excepțional. Puterea sa, demnitatea sa, fibra sa morală, devotamentul față de poporul său a făcut o impresie uriașă și a fot o inspirație pentru multe generații de români, care nu poate fi măsurată.”, s spus Ambasadoarea României în Regatul Unit, Laura Popescu, în singura alocuțiune oficială cu prilejul dezvelirii bustului, în cadrul unei ceremonii la care au asistat și custodele Coroanei Regale, Prințesa Margareta, alături de Principele Radu.

În curtea clădirii, pe o splendidă vreme de toamnă au fost prezente mai multe personalități românești din Londra, dintre care unele apropiate de Regele Mihai, ca omul de afaceri de origine română, Sir George Iacobescu.

“Prietenii mei cu care am copilărit, Mihai Ricci și Andrei Popper au fost cei mai mari sprijinitori ai Regelui Mihai, i-au însoțit pe Regele Mihai și pe Regina Ana de-a lungul ultimilor 20 de ani i-au însoțit în România și aducându-i înapoi, sprijinind cauza regală.

În felul acesta am fost și eu foarte apropiat de familia regală, participând la operele lor de binefacere și-mi pare bine că și azi continuă cu sprijin extraordinar din partea populației. Omul de rând contează mai mult decât omul de sus. Omul de rând este recunoscător Regelui și familiei regale pentru demnitatea și calitatea pe care le-au adus-o țării”, a declarat la RFI George Iacobescu.

“Acest bust este foarte frumos, noi am încercat și vom încerca în continuare să-l punem în centrul Londrei. Pentru moment este la ambasadă și are un loc foarte frumos, dar vom încerca să-l popularizăm și în timp să ajungă în centrul Londrei pentru a aduce aminte poporului britanic de relația extraordinară și relația de sânge între familia regală britanică și familia regală română” a adăugat George Iacobescu.

Reconciliere istorică

Printre cunoscuții de lungă durată, dinainte de 1989, ai Regelui Mihai se numără și politologul Jonathan Eyal, director internațional la Institutul de Studii al Forțelor Armate (RUSI) de la Londra, care a remarcat schimbarea de atitudine a oficialităților de la București față fostul suveran.

Prncipele Radu, Prințesa Margareta și Ambasadoarea Laura Popescu

La ceremonie a participat și Prințesa Margareta, flancată de Principele Radu și Ambasadoarea României la Londra, Laura Popescu
Image source:
Petru Clej

“Dacă mi-ar fi spus cineva acum 20 de ani sau chiar acum 15 ani că va fi inaugurat un bust al Regelui Mihai la Ambasada României din Londra nu aș fi crezut. Într-un fel este o întregire istorică a României și un fapt bine văzut, cum că există o reconciliere și o dezvăluire istorică a României.” a declarat la RFI Jonathan Eyal.

“Dacă Regele ar fi fost aici în momentul acesta s-ar fi gândit poate mai mult la situația politică a României de astăzi și la o constituție care rămâne defectă și care nu are nicio capacitate de a crea un sistem politic stabil în România. Mă gândesc mai mult la instituția monarhică și la aportul personal al Regelui pentru stabilitatea României în trecut. Nu este un argument pentru restaurarea monarhiei, dar este un argument pentru a ne aminti ce aport a avut monarhia României pentru țară”, a mai spus el adăugând la rândul său legăturile pe care fostul suveran le-a avut cu familia regală britanică.

Citește articolul pe rfi.ro