Două nave de război americane au tranzitat strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor din China

Via: rfi.ro

Tranzitul „demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă și deschisă”, potrivit unei declarații a Marinei SUA.

Tensiunile din strâmtoarea Taiwan au atins punctul culminat în această lună, după ce purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită în Taipei.

Beijingul a avut o reacție furioasă, organizând mai multe zile de exerciții militare aeriene și maritime în jurul Taiwanului.

Oficialii de la Taipei au condamnat exercițiile și testele balistice, spunând că este vorba de o pregătire pentru o viitoare invazie.

Ministrul Apărării din Taiwan a declarat la sfârșitul săptămânii că a detectat 23 de avioane și opt nave chineze care operau în jurul Taiwanului, Beijing continuând-și activitățile militare în apropierea insulei. Acestea au inclus șapte avioane chineze care au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan, care este în mod normal o barieră neoficială între cele două părți, a adăugat acesta.

Taiwanul trăiește sub amenințarea unei invazii din partea Chinei, care susține că va prelua într-o zi puterea în insula democratică și autonomă – cu forța, dacă va fi nevoie.

Washingtonul recunoaște diplomatic Beijingul și nu Taipeiul, dar menține relațiile de facto cu Taiwanul și sprijină dreptul insulei de a-și decide propriul viitor.

Flota a 7-a americană a declarat că perechea de crucișătoare cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga – USS Antietam și USS Chancellorsville – au făcut o deplasare „de rutină” la sfârșitul săptămâni, „în ape unde libertatea de navigare și de survol se aplică în conformitate cu legea internațională”.

„Aceste nave au trecut printr-un coridor din strâmtoare care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, se precizează într-o declarație.

„Armata SUA zboară, navighează și acționează oriunde îi permite legea internațională”.

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a declarat că Statele Unite „au exagerat în mod public” trecerea navelor prin strâmtoare.

„Comandamentul Teatrului de Est al PLA monitorizează și avertizează navele americane pe parcursul întregii călătorii, și este conștient de toate mișcările”, a declarat Shi Yi, purtător de cuvânt și colonel principal”.

„Trupele din teatrul (estic) rămân în alertă maximă și sunt pregătite în permanență să facă față oricărei provocări”.

Ministrul Apărării din Taiwan a confirmat că două nave de război au navigat de la nord la sud prin canal.

„În timpul călătoriei lor spre sud, prin strâmtoarea Taiwan, armata monitorizează toate mișcările importante din jurul mării și spațiului nostru aerian, iar situația se prezintă normal”.

„Libertatea de navigare”

Flota a 7-a americană are sediul în Japonia și este o parte esențială a prezenței Marinei de la Washington în Pacific.

Aliații americani și occidentali au sporit „libertatea de navigare” a navelor militare atât prin strâmtoarea Taiwan, cât și în Marea Chinei de Sud, pentru a întări conceptul potrivit căruia aceste mări sunt căi navigabile internaționale, stârnind astfel furia Beijingului.

Washingtonul a declarat că poziția sa cu privire la Taiwan rămâne neschimbată și a acuzat China că a amenințat pacea în strâmtoarea Taiwan și că a folosit vizita lui Pelosi ca pretext pentru exercițiile militare.

Exercițiile Chinei au inclus lansarea mai multor rachete balistice în largul apelor Taiwanului – unele dintre cele mai aglomerate rute de transport – fiind pentru prima dată când Beijingul ia o astfel de decizie de la jumătatea anilor 1990.

Citește articolul pe rfi.ro