Drept de vot de la 16 ani? Septimius Pârvu (Expert Forum): Nu cred că este o prioritate

Via: rfi.ro

Ideea a fost avansată de președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, care a răspuns unei întrebări privind modificarea Constituției, în așa fel încât populația să aibă drept de vot de la 16 ani, în loc de 18.

Septimius Pârvu atrage atenția că o eventuală reformă constituțională ar trebui să vizeze alte chestiuni mult mai importante: ”În primul rând, nu cred că este o prioritate, dacă vorbim de reforma electorală, pentru că toată această discuție ar trebui să fie parte dintr-o reformă electorală mai mare, care în acest moment nu pare că merge în nici o direcție”.

În opinia sa, ”dacă ne uităm în Europa, sunt foarte puține țări care au astfel de reglementări, majoritatea au 18, peste 18, de exemplu Austria are o reglementare de genul acesta, cred că în Germania se discuta, dar nu este nici pe departe o regulă. Ideea de a vota implică o oarecare maturitate, implică o oarecare educație și părerea mea este că în acest moment, vârsta de 18 ani cum este reglementată în legislația electorală este potrivită pentru a începe viața electorală, ca să zic așa, cred că asigură o oarecare maturitate în ceea ce privește o alegere informată. Eu cred că vârsta de 16 ani nu este neapărat una la care alegătorii să fie foarte conștienți de ce înseamnă procesul electoral”.

Citește articolul pe rfi.ro