Drepți între Popoare: 5. Raoul Șorban – salvator de evrei sau impostor?

Via: rfi.ro

Raoul Șorban (1912 – 2006) a fost pictor și critic de artă, și după atribuirea nordului Transilvaniei prin Arbitrajul (cunoscut în România ca Dictatul) de la Viena din 30 august 1940 el a rămas la Cluj.

Pe 19 martie 1944 Ungaria și nordul Transilvaniei au fost ocupate de Germania nazistă care a început operațiunea de ghettoizare și deportare în masă a evreilor, care până atunci nu fuseseră trimiși în lagăre de exterminare de regimul fascist aliat cu Germania condus de Miklos Horthy.

Raoul Șorban s-a refugiat atunci în România de unde, potrivit Yad Vashem, a început acțiunea de salvare a evreilor din nordul Transilvaniei.

“La 2 mai 1944, comunitatea evreiască din Cluj l-a trimis pe rabinul Moshe Carmilly-Weinberger printr-un punct de evadare din Turda la București pentru a încerca să găsească căi de salvare. Cu ajutorul lui Raoul Șorban, Weinberger s-a putut întâlni cu Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc, cunoscut pentru opoziția sa față de politica antievreiască a lui Antonescu. Maniu a fost de acord să îi ofere lui Weinberger 1200 de certificate de membru în Partidul Național Țărănesc, care ar putea fi folosite de evreii fugari ca un fel de act de identitate, în special având în vedere marea popularitate a lui Maniu în rândul românilor din Transilvania. Șorban s-a oferit voluntar să ducă certificatele celor care au nevoie de ele, dar a întârziat prea mult, pentru că atunci când a ajuns la Cluj, nu mai erau evrei acolo.” se scrie pe pagina de internet a Yad Vashem.

“În mărturia sa ulterioară, dr. Carmily-Weinberger a declarat că Șorban a fost singurul care l-a ajutat să salveze evrei sub ocupația maghiară. A existat și o latură personală a intervenției lui Șorban de dragul evreilor. Avea o iubită evreică pe care dorea să o transfere prin rețeaua de evadare, dar încercarea a eșuat, deoarece grupul cu care era ea a luat o cale greșită. Șorban a contribuit, de asemenea, la salvarea conducătorilor evrei din Transilvania, precum dr. E. Marton. La 6 noiembrie 1986, Yad Vashem l-a recunoscut pe Raoul Șorban ca Drept între Popoare.” Continuă pagina Yad Vashem dedicată lui Raoul Șorban.

Rabinul Moshe Carmilly Weinberger

Adevărul este însă altul, după cum a descoperit istoricul profesor dr. Zoltan Tibori Szabo directorul Institutului pentru Studiul Holocaustului și Genocidului de pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Moshe Carmilly Weinberger

Rabinul Moshe Carmilly Weinberger a pretins că a salvat zeci de mii de evrei din nordul Transilvaniei împreună cu Raoul Șorban
Image source:
Wikipedia

“Fără îndoială că Raoul Șorban avea empatie față de evreii din nordul Transilvaniei aflați la ananghie. El însuși era fiul unui român și al unei femei de origine armeană, iar românii și evreii erau prost văzuți în Ardealul de nord în acea perioadă. În plus, el avea o logodnică evreică maghiară, Eva Semlyen, pe care a încercat să o salveze”, spune profesorul Tibori Szabo într-un interviu la RFI.

Realitatea este însă, potrivit profesorului Tibori Szabo că Raoul Șorban nu a reușit să o salveze pe Eva Semlyen, care a fost deportată la Auschwitz, unde a supraviețuit, în total fiind închisă în 11 lagăre de exterminare naziste.

Citește articolul pe rfi.ro