După 7 ani, în România nu există niciun spital care să corespundă îngrijirii marilor arși (Interviu)

Via: rfi.ro

Elena Copaciu: sistemul sanitar pe ansamblu este greu de reformat. Ne-am convins cu toții de aceasta. Dar, în materie de îngrijiri de mari arși, niște progrese, nu multe, nu câte ne-am fi dorit, totuși există. În primul rând e vorba de operaționalizarea unității de arși gravi de la Floreasca, care lucrează la niște standarde înalte în acest moment. E vorba de renovarea reanimării de la Spitalul de Arși, care a fost adusă la niște standarde aproape de ceea ce ne dorim. Timișoara și Iași au urmat. La Brașov a existat o unitate funcțională de două paturi de critici mari arși, făcută din donații, care, din păcate, a fost demolată pentru că se dorește un alt proiect. Acelea sunt două paturi care s-au pierdut. Este foarte greu să găsești un loc pentru un mare ars critic într-un spital din România. Sunt puține, iar arsurile sunt multe. Însă, există și un mecanism de transfer rapid al marilor arși în unități de profil din Uniunea Europeană. Și acesta este un progres. Nu este accesat foarte des, dar el există și creează cadrul legislativ pentru astfel de transferuri. De asemenea, avem o bună experiență a unităților de arși pentru copii. În primul rând mă gândesc la Spitalul Grigore Alexandrescu, medicii de la care au tratat și copii cu o suprafață de 90% arsă și care trăiesc și care sunt la recuperare de vreun un an. La Spitalul Sfânta Maria din Iași iarăși există o experiență foarte bună în tratamentul acestor pacienți. Aș putea spune că îngrijirea marilor arși la copii este mult mai performantă în acest moment decât îngrijirea marilor arși la adulți.

Reporter: Câteva zeci de medici și asistente au fost la specializare în străinătate pentru a trata cazuri de mari arși.

EC: Da. Și acesta este un progres. Este foarte bine că este așa. Programul continuă. Inclusiv recent s-au întors echipe din Franța, având în vedere cazul concret pe care îl cunosc eu. Expertiza și dăruirea acestor echipe de tineri este una de bun augur pentru viitorul specialității în România. În general sunt tineri. Rămâne o mare problemă recuperarea post arsură. Aici avem foarte multe de făcut. Există din 2021 o comisie multidisciplinară pentru arsuri a Ministerului Sănătății care lucrează. Se întâlnește frecvent și elaborează documente care să reglementeze îngrijirile pentru marii arși pe teritoriul țării noastre. Există și un program de finanțare al Ministerului Sănătății, Acțiuni prioritare – arsuri, prin care anumite elemente specifice, fie că e vorba de medicație sau de materiale sanitare necesare tratării marilor arși se finanțează. Un alt punct nevralgic este banca de piele. În acest moment nu avem nicio bancă de piele autorizată în țară. Speranța este banca de piele și țesuturi de la Spitalul Colentina, care este finanțată din programe europene. Sper că nu greșesc. Dar va dura până va fi operaționalizată și aceea.

Rep: Câte paturi ATI pentru pacienții critici adulți cu arsuri grave avem la nivelul întregii țări? Ați știi să ne dați o cifră?

EC: Nu cred că sunt mai mult de 22.

Citește articolul pe rfi.ro