După un 2020 dezastruos pentru tour operatori și hotelieri, Turcia a revenit pe lista destinațiilor de vacanță preferate de turiștii...

Via: Newmoney.ro

După un 2020 dezastruos pentru tour operatori și hotelieri, Turcia revine pe lista destinațiilor de vacanță preferate de turiștii români.

Ana Maria Ienea (36 de ani), manager de vânzări pentru România al lanțului de hoteluri Rixos din Turcia, și-a petrecut sfârși­tul lunii august întâlnindu-se atât cu tour operatori din piața locală, cât și cu mici re­vânzători de vacanțe. „Strategia mea este de a ajunge direct la consumator. Pre­zen­tarea ofertei e în limba română pentru tour operatori și revânzători. Am cunoscut fie­care agent revânzător în parte“, spune a­ceasta, adăugând că preferă să riște destul de mult pentru a-și face cunoscute in­ten­țiile comerciale.

„Românii caută confortul și răsfățul din resorturile turcești în oricare zonă de litoral, dar cele mai multe cereri au fost pentru hoteluri de cinci stele, premium, din An­talya, Kuşadası și Marmaris“, spune proprietarul agenției de turism Hello Holidays, Mădălina Balaiban.

  După un 2020 în care resorturile din Antalya, de exemplu, au primit turiști abia din august – „anul trecut nu s-a putut numi sezon estival la nivel de Antalya“, spune Ana Maria Ienea –, și 2021 a început cu pro­bleme. Într-un efort de a atrage vizitatorii străini, președintele Recep Tayyip Erdog˘an a impus o carantină la nivel națio­nal în cea mai mare parte a lunii mai pentru a limita răspândirea virusului, lucru care a dus la scăderea numărului de cazuri zilnice de la 63.000 în aprilie la circa 6.000 la jumătatea lui iunie. Efortul autorităților turce pentru a relansa turismul este motivat și de ponderea acestuia în produsul in­tern brut al țării, de 13% înainte de pan­demie.

  „Anul ăsta a fost un sezon cu suișuri și coborâșuri. Am fost pe roșu, am trecut pe verde, pe galben, apoi pe roșu“, descrie Ana Maria Ienea sezonul turistic 2021 din Turcia. Chiar dacă autoritățile turce nu au cerut la deschiderea sezonului teste PCR obligatorii, au facilitat, în schimb, vaccina­rea personalului din turism. În cazul hotelurilor Rixos, exemplifică Ana Maria Ienea, pentru salariații care nu s-au putut deplasa la centrele de vaccinare au fost aduse echipe medicale mobile pentru imunizarea personalului.

  Per ansamblu, mai spune Ienea, și profi­lul turistului s-a modificat. În cazul resortu­rilor Rixos – nouă la număr în toată Turcia –, cei mai mulți turiști proveneau înainte de pandemie din țările vorbitoare de limba rusă, urmați de germani și englezi. „Anul ăsta a fost un amalgam de naționalități cum n-a mai fost niciodată. Am avut turiști din toată lumea, mai mult de 50 de națio­na­lități“, adaugă aceasta.

  La rândul lor, tour operatorii români spun că vor promova în continuare destinațiile de vacanță din Turcia pentru că, în ciuda restricțiilor de circulație, mulți turiști s-au arătat interesați de a cumpăra pachete la resorturi de cinci stele, în special la con­diții de ultra all-inclusive. Și chiar dacă si­tu­ația pandemică va impune pe moment noi re­stricții, nu vor ezita chiar să pregă­tească încă din această toamnă sezonul de vară de anul viitor.

  Ce, cât, unde

  Dacă turismul din Turcia genera înainte de pandemie 13% din PIB-ul țării, autori­tățile de la Ankara se așteaptă pentru anul în curs la o con­tribuție de cel mult 5%.