– Apropo de consolidarea fiscală așteptată pentru anul viitor. Se poate face fără creșteri de taxe?
– Considerăm că procesul de ajustare poate fi inițiat fără a se recurge la recalibrarea fiscalității, aspect important mai ales în perioadele în care economia se află la începutul unui nou ciclu economic. Desigur, o alocare mai chibzuită a cheltuielilor publice ar fi bine-venită și ar genera efecte pozitive în lanț la nivelul sectorului privat nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu.
– Poate reveni economia României pe creștere anul viitor? Va fi o revenire în W, așa cum se preconizează în vestul Europei, cu o nouă scădere în ultimele luni din 2020?
– Dacă facem o analiză a întregului an, șocurile exogene au avut o formă în V în economie, în general. De altfel, scenariile macroeconomice ale tuturor instituțiilor indică o ajustare a economiei în 2020, urmată de redinamizare în 2021.
4,91, cursul mediu anual euro/leu în 2021
– Cum ar trebui să arate bugetul pe 2021? Ce domenii ar trebui reformate, ce domenii ar trebui sprijinite?
– Politica fiscal-bugetară pe anii următori ar trebui să fie axată pe susținerea investițiilor în modernizarea infrastructurii critice, aspect fundamental pentru consolidarea convergenței economice și dezvoltarea durabilă. De asemenea, digitalizarea și reforma administrației publice sunt necesare în perioada post-pandemie, în plină revoluție digitală. Pe de altă parte, trebuie acordată prioritate cercetării-dezvoltării, tranziției pieței de capital spre liga dezvoltată și economiei verzi, România având un potențial fantastic pentru a genera șocuri de productivitate.
– Cât vor conta cele peste 30 de miliarde de euro pe care România ar urma să le primească de la UE? Sunt prioritățile anunțate prin Planul de Redresare cele corecte?
– Programele lansate la nivelul UE vor avea impact pozitiv în economia României pe termen scurt și mediu, susținând procesele de transformare și contribuind la tranziția de la o economie emergentă la o economie dezvoltată. Având în vedere decalajul de infrastructură între România și media europeană, accentul pe domeniile transport și modificări climatice este pe deplin justificat. Pe de altă parte, considerăm că ar putea fi alocate sume mai importante pentru modernizarea serviciilor publice și pentru competitivitatea și digitalizarea economiei, mai ales că România dispune și de resurse interne, care pot fi antrenate. Per ansamblu, cel mai important aspect constă în implementarea programelor.
– Care sunt estimările dumneavoastră privind marile cifre pentru 2021?
– Dacă vom avea un mix echilibrat de politici economice, iar programele lansate de Uniunea Europeană vor începe să fie aplicate, economia României ar putea crește cu peste 5% în 2021, mai ales dacă ținem seama de bază, un an 2020 foarte slab. Pentru rata șomajului, ne așteptăm la o creștere ușoară, spre un nivel mediu anual de 5,6%, pe fondul perspectivelor de restructurare ale companiilor medii și mici, consecință directă a șocului pandemic. De asemenea, prognozăm o accelerare a inflației spre un nivel mediu de 2,8% pe indicele armonizat UE, ca urmare a redinamizării economiei și cotațiilor internaționale la țiței. Cursul euro/leu va continua tendința de apreciere graduală în trimestrele următoare, la un nivel mediu anual de 4,91 în 2021, date fiind provocările cu care România continuă să se confrunte.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.