Economia României, la un pas de incapacitate de plată (analist)

Via: rfi.ro

Mircea Coșea: În primul rând nu avem de-a face cu o creștere a pensiilor. Avem de-a face cu o indexare, care e legală, iar guvernele României de câțiva ani nu respectă această indexare. Ori indexarea trebuie să fie făcută. Asta nu înseamnă că este un efort venit dintr-o dorință generoasă a unui partid de a ajuta populația. Nu, este aplicarea legii. Ori, ea nici măcar nu e aplicată la nivelul la care ar trebui.

O creștere cu 10% nu acoperă inflația. Iar în momentul de față noi nu mai discutăm despre inflație atunci când vorbim despre creșteri de pensii sau de venituri, așa cum se întâmplă în alte țări, ci trebuie să discutăm despre puterea de cumpărare. Puterea de cumpărare scade într-un ritm mai rapid decât crește inflația. Inflația crește cu 15%, iar puterea de cumpărare a scăzut cu mai mult de 22%, dacă nu chiar cu 25%.

De aici avem o problemă care e discutabilă cu creșterea pensiilor. Apoi salariu minim este o povară în plus pentru cei care chiar țin la această economie, pe întreprinzători, pe economia reală. Dacă salariul minim crește, domnul ministru al muncii spune că impactul pe buget va fi pozitiv, dar nu asta ne interesează.

Pe noi ne interesează să sprijinim economia reală, nu să îi luăm banii și să îi ducem în buget pentru a acoperi niște nevoi sociale cu iz electoral. Iar lucrul care înspăimântă cel mai rău este faptul că situația economică a României este precară și asta arată că am ajuns la o datorie publică la 50% din PIB, că avem o rostogolire a datoriei de aproximativ 30 de miliarde pe an, că avem o datorie de compensare a prețurilor le energie de vreo 40 de miliarde pe an, că ne împrumutăm săptămânal cu dobânzi care depășesc limitele europene.

Toate astea arată că economia României e la un pas de incapacitate de plată. Adică, nu își va mai putea acoperi necesitățile decât prin împrumuturi la dobânzi atât de mari încât nu sunt acceptabile. În condițiile astea acestea speranțe pe care le dai populației sărace sunt foarte rău venite, foarte rău primite.

Populația nu știe ce să mai creadă. Pe de o parte se fac niște promisiuni. Pe de altă parte, promisiunile care ar trebui să fie deja respectate nu se respectă. Vedem modul defectuos în care se pune în practică acel pachet cu voucherele, care nici până în ziua de astăzi nu sunt clarificate. Ba din contră, e din ce în ce mai dificil ca voucherele să fie acoperite și să fie utilizate. Asistăm la niște declarații care creează în societatea românească o derută totală. Nu mai știm exact ce se va întâmpla și cum se va întâmpla.

Reporter: Ce rol are premierul în acest tablou?

MC: Domnul premier a făcut niște declarații care sunt de bun-simț, dar, să îmi fie iertat că spun, sunt de manual de economie de liceu. Domnia sa spune că putem acoperi aceste creșteri în măsura în care avem posibilități. E normal.

Citește articolul pe rfi.ro