Economiile Europei Centrale și de Est vor decelera semnificativ în 2023, când ar urma să înregistreze un ritm de creștere de doar 0,4% din produsul intern brut (PIB), față de avansul de 4,1% din PIB în 2022, potrivit unui raport al specialiștilor de la UniCredit Research. „Anticipăm o recesiune tehnică în trimestrele următoare, din cauza scăderii puterii de cumpărare și a cererii externe, a condițiilor financiare mai stricte și a cheltuielilor fiscale mai reduse. O revenire este probabilă începând cu al doilea semestru din 2023, dacă economia Zonei Euro își revine și ea“, notează aceștia.
Specialiștii băncii italiene se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue până în 2024, dar fără a escalada, respectiv fără a se ajunge la folosirea armelor neconvenționale sau la extinderea sa în restul Europei. Pe lângă riscurile ce decurg din conflictul militar, regiunea va fi afectată în 2023 de efectele lipsei unor politici energetice europene comune; conflicte între Comisia Europeană, Ungaria, Polonia și România, din cauza problemelor privind statul de drept; un apetit limitat pentru reforme înaintea alegerilor din Bulgaria, Polonia, Slovacia și Turcia; o criză financiară în Turcia, dacă politicile monetare și fiscale nu vor fi înăsprite după alegeri; tensiuni naționaliste în Balcanii de Vest și izolarea economică și politică a Rusiei.
Deși ciclurile de înăsprire monetară din Europa Centrală par a se fi încheiat, specialiștii Capital Economics nu se așteaptă la reduceri ale ratei dobânzii până în a doua jumătate a lui 2023. Andrei Rădulescu anticipează o scădere a dobânzii-cheie de politică monetară de la 6,75% pe an în 2022 la 5,5% în 2023, respectiv 5% în 2024. Economiștii ING sunt mai puțin optimiști, anticipând o scădere la doar 6,5% în 2023. În acest context, ROBOR la trei luni este anticipat să se mențină peste 7%, în vreme ce dobânzile la titlurile de stat pe zece ani vor continua să fie în apropiere de 8% pe an.
Aceasta este inevitabilă, în pofida eforturilor Băncii Naționale a României (BNR) de a ține cursul cât mai strâns, în special din cauza deficitului foarte mare de cont curent. Din cauza dinamicii nefavorabile a balanței comerciale (în special în sectorul energetic), dar și pe fondul avansului economic puternic din primul semestru din 2022 (produs în special pe consum, respectiv pe consum din import), deficitul balanței comerciale ar putea „cocheta“ în 2022 cu niveluri nemaiîntâlnite din 2008, când a depășit 16% din PIB.
„Aceasta reprezintă o slăbiciune structurală semnificativă și va fi principalul motor din spatele unui deficit de cont curent de aproximativ 9% din PIB în 2022“, notează analiștii ING într-un alt raport. „Mai devreme sau mai târziu, o corecție a deficitului de cont curent va fi necesară. În absența unei supape funcționale a cursului de schimb, devalorizări interne destul de dureroase ar putea veni de la sine“, avertizează analiștii ING.
Ce, cât, cum
Pentru anul 2023, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), cea care furnizează cifrele cu care lucrează Guvernul României, anticipează o decelerare a creșterii economice la 2,8% din produsul intern brut.
FOTO: Laszlo Raduly
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.