Epidemia de gripă. Rafila: Recomandăm evitarea aglomerației, purtarea măștii în spații închise aglomerate, consultarea medicului de familie la primele simptome

Via: Newmoney.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

„Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%.

Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%.

    În școli, se recomandă realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.

    Pentru angajatori, Rafila recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.

    La nivelul unităților sanitare se vor lua următoarele măsuri: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite.