Erdogan amenință Grecia că rachetele turcești pot ajunge la Atena: „Dacă nu vă păstrați calmul, o țară ca Turcia nu...

Via: rfi.ro

„Acum am început să ne fabricăm propriile rachete”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în timpul unui discurs susținut duminică la Samsun, în nordul Turciei. „Bineînțeles, această producție îi sperie pe greci. Când spui «Tayfun», grecii se sperie și spun: „Va lovi Atena”. Ei bine, bineînțeles că o va face”, a spus Erdogan, relatează Politico.

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia și testată în luna octombrie deasupra Mării Negre. Racheta a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, o rază de acțiune mai mult decât dublă față de cea a rachetelor actuale din arsenalul Turciei.

„Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva [pentru a vă înarma] de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a adăugat Erdoğan.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o amenințare repetată și subtil voalată, Erdoğan a spus: „Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a avertizat Grecia să înceteze să mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara „va lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.

La începutul acestui an, Grecia a făcut apel la aliații săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau riscă o altă situație în Ucraina.

Citește articolul pe rfi.ro