Estonia: Monumentele din epoca sovietică sunt îndepărtate din spațiile publice

Via: rfi.ro

Măsura este menită să împiedice ca acestea “să mobilizeze mai multă ostilitate în societate şi să deschidă răni vechi” în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat guvernul de la Talinn.

Un monument emblematic, reprezentând un tanc rusesc T-34 din oraşul Narva, care se învecinează cu Rusia, a fost mutat marți din spațiul public unde se afla, la Muzeul de Război din Estonia.

Foto: © RFI / Marc Etcheverry

Narva este al treilea oraş ca mărime din Estonia, unde 97% din populaţia de aproximativ 60.000 de persoane vorbește limba rusă.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marţi dimineaţă şi încărcată pe o remorcă militară care a transportat-o la 200 km (125 de mile) spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autorităţile au declarat că au restricţionat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum şi la alte monumente locale.

În declaraţia sa, prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va “permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia”.

“Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile şi confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acţionăm rapid pentru a asigura ordinea publică şi securitatea internă”.

În afară de tancul T-34, întreg cimitirul eroilor din al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu “un marcaj funerar neutru” – o chestiune care, recunoaşte guvernul, poate crea tensiuni.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a exprimat indignarea faţă de planurile Estoniei. “Războiul împotriva istoriei, o istorie comună şi eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, Estonia a decis recent să anuleze aroximativ 50.000 de vize emise pentru cetăţenii ruşi.

“Trebuie să recunoaştem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocităţi, care au loc pe teritoriul ucrainean”, a declarat ministrul estonian de externe.

Letonia, Lituania şi Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruşi. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează ruşilor, mai transmite BBC.

Estonia şi-a recâştigat independenţa în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Citește articolul pe rfi.ro