Europa a avut în 2022 al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată

Via: Newmoney.ro

Europa a cunoscut în 2022 al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, au declarat marţi oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană, în condiţiile în care schimbările climatice au declanşat fenomene meteorologice extreme care au distrus recoltele, au secat râurile şi au dus la mii de decese, relatează Reuters şi The Guardian.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a declarat că 2022 a fost, de asemenea, al cincilea cel mai călduros an din lume, cu o mică observaţie. Înregistrările C3S datează doar din 1950, dar alte seturi de date, care datează de mai demult, confirmă că 2022 a fost al cincilea cel mai călduros an din lume, cel puţin din 1850.

În orice caz, ultimii opt ani au fost cei mai fierbinţi opt ani consecutivi înregistraţi în lume, potrivit C3S.

Planeta, mai caldă cu 1,2 grade

Planeta este în prezent cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, potrivit C3S.

  În ciuda acestor angajamente pe termen lung, emisiile globale continuă să crească. Concentraţiile de dioxid de carbon din atmosferă au ajuns în medie la aproximativ 417 ppm în 2022 – cel mai ridicat nivel din ultimii 2 milioane de ani, a precizat C3S.

  Şi alte părţi ale lumii s-au confruntat cu un an devastator din punct de vedere climatic, iar încălzirea globală a continuat să afecteze cel mai mult populaţiile sărace şi vulnerabile ale lumii. Inundaţiile din Pakistan au ucis cel puţin 1.700 de persoane, în timp ce seceta a decimat populaţiile de animale din Somalia.

  Efectele La Niña

  Această creştere a temperaturii nu a fost uniformă în întreaga lume. Condiţiile generate de fenomenul La Niña au cauzat temperaturi mai scăzute în întreaga regiune a Pacificului, ceea ce înseamnă că Australia şi America de Sud au avut tendinţa de a fi mai reci decât media, în 2022.

  În schimb, emperaturile au fost mult mai ridicate în emisfera nordică, în special în Arctica şi în Europa. Temperaturile cresc de două ori mai repede decât media globală în Europa şi de patru ori mai repede în Arctica.

  Europa de Nord şi de Vest a cunoscut valuri de căldură prelungite şi intense pe parcursul anului. O mare parte a continentului a fost afectată de secetă, iar emisiile de incendii de vară au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

  Recorduri în 12 țări europene

  Dintre cele 27 de ţări europene analizate de The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură înregistrată vreodată pentru cel puţin o lună în 2022 – Austria, Belgia, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania.

  În fiecare caz, anomaliile au fost cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 şi 2020 pentru cel puţin o lună.

  Cele mai mari creşteri de temperatură au fost înregistrate la sfârşitul verii, precum şi în octombrie şi în decembrie.

  În Austria, media pe întreaga lună octombrie 2022 a fost cu 3,3 grade Celsius mai mare decât temperatura medie din octombrie înregistrată între 1991 şi 2020.

  Franţa şi Slovenia au înregistrat, de asemenea, anomalii de temperatură cu 3 grade C sau mai mult în octombrie. Croaţia şi Grecia au înregistrat ambele o abatere de 3 grade Celsius în decembrie.

  În Italia a fost mai cald decât media în toate lunile anului, cu excepţia a două luni. Această ţară a avut cea mai mare anomalie lunară de temperatură înregistrată vreodată pentru trei luni diferite în mai, octombrie şi decembrie. Şi Spania şi Portugalia au doborât recorduri de anomalii lunare în trei ocazii diferite.