Europa Plus: Armenia acuză Rusia că o forțează la concesii în fața Azerbaidjanului

Via: rfi.ro

„Artsakh se află în centrul conflictului de interese geopolitice, iar Baku vrea să smulgă concesii în acest context,” este un titlu din www.azatutyun.am, site-ul Europa Liberă în limba armeană, care citează opiniile politologului Tigran Grigorian.

Erevanul nu este pregătit să negocieze sub presiunea evidentă din partea Azerbaidjanului, acesta fiind și motivul anulării vizitei la Moscova a ministrului armean de externe, Ararat Mirzoyan: „există o percepție în Erevan că nu numai Azerbaidjanul, ci și Rusia încearcă să impună soluții în forță Armeniei.”

Politologul crede că există posibilitatea ca operațiunile militare să se reia în Nagorno-Karabah și la granița armeano-azerbaidjană în următoarele luni.

Potrivit comentatorului politic Hakob Badalian, Nagorno Karabah „se află astăzi în centrul conflictului de interese geopolitice, iar acesta este motivul pentru care apelurile comunității internaționale pentru Azerbaidjan de a deschide coridorul Lachin nu sunt urmate de acțiuni concrete care să responsabilizeze Baku.”

Lachin este un drum de munte care leagă Armenia și enclava Nagorno-Karabah, blocat de așa numite proteste ale activiștilor de mediu azeri.

Reuniune turco-ruso-siriană la Moscova

„Capitala Rusiei, Moscova, a găzduit miercuri (28 dec, n.r.) o întâlnire între miniștrii apărării din Turcia, Rusia și Siria, precum și șefii serviciilor de informații din cele trei țări,” relatează agenția turcă Andalou citând un comunicat de presă de la Ministerul turc al Apărării.

„Întâlnirea turco-ruso-siriană de la Moscova s-a concentrat pe criza siriană, problema refugiaților și lupta comună împotriva organizațiilor teroriste din Siria.”

„În cadrul întâlnirii (…) s-a convenit continuarea întâlnirilor tripartite pentru a asigura și menține stabilitatea în Siria și în regiune,” precizează agenția Andalou citând comunicatul oficial.

Câștigul Kazahstanului cât a deținut șefia CSI – 30 mld $ din comerț cu țările membre

Portalul www.akorda.kz scrie despre participarea președintelui Kassym-Jomart Tokayev la recenta reuniune informală a șefilor statelor membre CSI.

„În discursul său, Kassym-Jomart Tokayev a remarcat că întâlnirile șefilor de stat de la Sankt Petersburg oferă o bună oportunitate de a face schimb de opinii asupra problemelor de actualitate ale cooperării în cadrul CSI și de a defini sarcinile pentru viitor.”

„Președintele a subliniat că, în cadrul președinției sale a CSI, Kazahstanul a luat o serie de măsuri specifice pentru a consolida potențialul Comunității.”

„Pe parcursul anului au avut loc peste 80 de evenimente majore. Au fost implementate multe inițiative pentru extinderea cooperării economice, menținerea legăturilor umanitare strânse și consolidarea autorității Organizației. Eforturile noastre comune sunt reflectate în documentele adoptate în urma rezultatelor Summit-ului de la Astana din octombrie.

Pe parcursul anului s-a acordat o atenție deosebită, în primul rând, implementării sarcinilor strategiei de dezvoltare economică a CSI până în 2030. Toți acești pași au dat roade. Aș dori să remarc cu satisfacție că cifra de afaceri comercială a Kazahstanului cu țările CSI a crescut în perioada ianuarie-octombrie cu 11%, ajungând la aproape 30 de miliarde de dolari, față de aceeași perioadă din 2021. Este un trend bun”, a spus șeful statului.

Ce fapte bune au făcut azerii în 2022?

În 2018, 1news.az a lansat pentru prima dată secțiunea „Do Good” și a decis să o facă permanentă.

Citește articolul pe rfi.ro