Europa Plus: Nouă înțelegere ruso-ucraineană privind schimburi de prizonieri la Ankara

Via: rfi.ro

Deutsche Welle în limba turcă relatează despre înțelegerea ruso-ucraineană privind schimbul de prizonieri de război, înțelegere care s-a făcut la Ankara.

„Tatyana Moskalkova, comisarul rus pentru drepturile omului, a anunțat că s-a ajuns la un acord privind schimbul a 40 de prizonieri în timpul întâlnirii cu omologul ei ucrainean, Dimitro Lubinets, la Ankara.”

Moskalkova și Lubinets s-au întâlnit în timpul Conferinței Internaționale a Avocaților Poporului care are loc la Ankara.

„În declarația de după întâlnire, Moskalkova a subliniat că discuțiile trebuie să continue pentru a asigura o încetare a focului între părți,” precizează publicația. Oficialul rus a cerut Turciei să oprească trimiterea de arme în Ucraina.

„Un oficial turc a mai spus agenției de presă Reuters că Moskalkova și Lubinets ar putea discuta, de asemenea, despre situația copiilor care fug de război și deschiderea unui coridor umanitar.”

Armenii din Nagorno Karabah nu beneficiază de principiul privind autodeterminarea popoarelor

Fostul ministru de externe al Armeniei (din perioada 1998-2008, n.r.,) Vardan Oskanian a scris un editorial pentru publicația a1plus.am despre blocarea coridorului Lachin care leagă Armenia de Nagorno Karabah și dreptul popoarelor la autodeterminare. De mai multe luni, azeri care spun că sunt protestatari ecologiști blochează acest coridor.

„Imediat după încheierea Războiului Rece, au existat peste cincizeci de mișcări în întreaga lume legate direct de autodeterminarea și/sau suveranitatea națională de astăzi.”

„Unele dintre aceste mișcări – Timorul de Est, Eritreea, Sudanul de Sud și parțial și Kosovo – s-au declarat deja în favoarea autodeterminării, iar comunitatea internațională le-a recunoscut independența. Alte câteva, Quebec, Catalonia, Scoția, au rămas în metropole, dar problema lor poate fi considerată ca rezolvată provizoriu în favoarea autodeterminării, deoarece acest statut este manifestarea voinței acestor popoare printr-un referendum.”

„Dacă Armenia, poporul armean, Nagorno Karabah renunță vreodată în mod forțat sau voluntar la dreptul lor inalienabil la autodeterminare și acceptă suveranitatea Azerbaidjanului asupra Nagorno Karabah, acesta va fi un precedent în lume care va oferi o imagine umilitoare principiului privind autodeterminarea popoarelor.”

„Armenii care locuiesc în Nagorno-Karabah nu sunt o minoritate în Azerbaidjan, ci un popor care trăiește pe pământul său istoric, care în perioada Uniunii Sovietice, după prăbușirea acesteia și cu atât mai mult, în timpul războiului de 44 de zile și al ultimelor agresiuni, au fost supus constant atrocităților de către Azerbaidjan, încălcându-i-se continuu tot felul de drepturi,” continuă fostul ministru armean.

Restricțiile contra Covid 19 au fost scoase la granița dintre China și Kazahstan

„China elimină toate restricțiile la frontiera cu Kazahstanul, transportul revine în formatul de dinainte de pandemie,” citim în vlast.kz.

În același timp, șoferilor li se cer în continuare teste PCR. După o politică 0 Covid eșuată în China, care a dus la proteste din partea populației la sfârșitul anului trecut, autoritățile de la Beijing au renunțat la restricții și se confruntă cu un val uriaș de îmbolnăviri. Mai multe țări au impus restricții pasagerilor care sosesc din China.

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Sura Ata, Turcia

Anahit Safarian, Armenia

Aiya Kessikbayeva, Kazahstan

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Citește articolul pe rfi.ro