Europa Plus: ”Rusia nu va mai putea manipula piața gazelor naturale”, spune premierul polonez

Via: rfi.ro

”Avem un acord privind plafonarea prețului pentru gazele naturale și acesta este de 180 de euro per Mw/oră. La ultimele noastre întâlniri de la Bruxelles coaliția noastră majoritară a reușit să învingă rezistența opusă în special de Germania. Asta înseamnă că manipularea pieței de către Rusia și Gazprom a luat sfârșit”, a scris premierul pe contul său de Facebook

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon pentru prețul gazelor, relatează și agenția Reuters.

Potrivit unor documente consultate de agenția britanică, miniştrii europeni ai Energiei au convenit că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam (unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa), ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile.

Plafonul poate fi declanșat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor la bursă, se arată în documente.

Decizia vine după ce luna trecută, Comisia Europeană a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

România și alte 11 state, printre care Belgia, Italia, Polonia şi Slovenia, au făcut presiuni pentru o plafonare ”semnificativ” mai scăzută a preţului gazelor naturale la nivelul UE.

În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare temporară a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF, pentru a preveni noi creșteri de prețuri.

Lituania: Centru guvernamental pentru combaterea dezinformării

Parlamentul Lituaniei a aprobat recent crearea în cadrul guvernului a unui Centru special pentru combaterea dezinformării, în condițiile intensificării acțiunilor de dezinformare promovate de propaganda rusă, transmite publicația 15 minute.

”În contextul actual lupta coordonată împotriva dezinformării este esențială. În cadrul statului avem mai multe instituții care au atribuții diferite în acest domeniu, așa încât centralizarea activității era necesară”, a spus Vilmantas Vitkauskas, reprezentant al cancelariei guvernamentale.

El a apreciat că Lituania a rezistat până în prezent destul de bine valurilor de dezinformare lansate de propaganda Kremlinului, dar, a adăgat el, ”trebuie să rămânem mereu vigilenți. Este un proces continuu, care nu poate fi oprit practic”.

Potrivit unui studiu realizat de mai multe organizații neguvernamentale din Lituania specializate în monitorizarea presei și a rețelelor sociale, Rusia a investit anul trecut cca 1,5 miliarde de dolari în propaganda dincolo de granițele țării, iar anul acesta, doar în primele șase luni, suma s-a dublat.

Studiul a vizat în special propaganda din mediul online din Lituania, Polonia și Ucraina, în perioada ianuarie-august a.c. ”Narațiunile sunt în general aceleași iar metodele la fel, numai că în anumite țări funcționează mult mai eficient decât în altele. În Polonia, dezinformările legate de invazia migranților s-au bucurat de o audiență deosebit de ridicată”, a precizat unul din autorii studiului.

Citește articolul pe rfi.ro