Europa Plus: Tensiunile interetnice din Nordul Kosovo continuă

Via: rfi.ro

„Poliția din Kosovo a negat informațiile potrivit cărora ar fi blocat autobuzele cu protestatari sârbi să meargă în satul Rudar din nord pentru a protesta,” relatează www.koha.net.

În nordul majoritar sârbesc, au loc proteste de aproximativ două săptămâni, după ce un polițist etnic sârb a fost arestat de poliția kosovară. Acesta a făcut parte dintre polițiștii care au demisionat în masă, refuzând să confiște de pe mașinile sârbilor kosovari, plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia.

„Protestul desfășurat la Rudar s-a încheiat pașnic și fără niciun incident, a confirmat Poliția. Numărul participanților a fost de aproximativ 1.500.”

„Un autobuz a fost oprit conform procedurilor de control de rutină iar la verificarea documentelor, unele persoane nu au acceptat să fie legitimate de autoritățile competente și nu au mers mai departe,” precizează poliția citată de publicația kosovară.

Care sunt etniile nord macedonene cu cei mai mulți șomeri?

„În doar trei luni, numărul persoanelor apte de muncă din țară a scăzut cu 1.300 de persoane, iar populația activă cu peste 2.000,” aflăm din meta.mkcare publică un articol despre evoluția ratei șomajului în țară pe baza datelor de la Biroul Național de Statistică.

Astfel, în Macedonia de Nord, „la finele trimestrului trei erau înregistrați 115.266 de șomeri, rata șomajului a fost de 14,3%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de trimestrul II.”

„Majoritatea șomerilor sunt în continuare persoane cu vârste între 20 și 49 de ani, o categorie de cetățeni care se află în perioada cea mai productivă și aptă de muncă. Pe locul doi se află șomerii cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani cu 21,5%.”

În funcție de etnie, „44,2% sunt macedoneni, aproape 36% sunt albanezi, pe locul trei -romii, urmați de vlahi și bosniaci.”

Siturile culturale albaneze afectate de cutremurul din 2019 sunt reconstruite cu bani de la UE

sot.com.alpublică un articol despre renovarea monumentelor afectate de cutremurul din 26 noiembrie 2019 și cuprinse în programul EU4Culture finanțat cu 40 de milioane de dolari de Uniunea Europeană.

„Inaugurarea turnului venețian (din Durres, oraș de pe litoralul albanez, n.r.,) în curs de restaurare, va avea loc în prima lună a anului viitor. Lucrările vor fi însă finalizate în curând și în alte clădiri,” a anunțat ministrul culturii, Elva Margariti.

„Ministrul Culturii indică faptul că anul viitor vor fi deschise noi șantiere.” EU4Culture acoperă întreg teritoriul afectat de cutremur.

„Pe lângă restaurare, proiectul investește în revitalizarea siturilor de patrimoniu cultural selectate (…) Scopul său este, de asemenea, de a crește potențialul turistic, contribuind direct la redresarea socio-economică a Albaniei. Antreprenoriatul local, artizanatul și activitatea creativă care evoluează în jurul site-urilor selectate vor fi sprijinite prin granturi, oferind un impuls direct producției locale și bunăstării sociale,” informează siteul proiectului.

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Mihane Beqiri, Kosovo

Anika Angelovska, Macedonia de Nord

Chloe Tomco, Albania

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

Citește articolul pe rfi.ro